Ankara Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantısı

Ankara Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantısı -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -Ankaradaki tarım ve hayvancılık faaliyetleri olması gereken düzeyde değil -Ankarada bu kadar verimli arazi, bu kadar çiftçi, bu kada


ANKARA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ankaradaki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin olması gereken düzeyde bulunmadığını belirterek, Ankarada bu kadar verimli arazi, bu kadar çiftçi, bu kadar imkan var. Başkent, Bakanlık merkezi burada ama bundan istifade etmiyor dedi.
     Eker, Bilkent Otelde düzenlenen Ankara Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantısında yaptığı konuşmada, bir çok ilde, sektör toplantısı yapılmasına rağmen, Ankarada tarım sektörüne dönük ilk kez bir toplantı yapıldığını belirtirken, Ankara ili ve ilçelerindeki sektör paydaşlarının bir araya gelerek tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin sorunları, çözüm önerilerini ortaya koymalarının çok önemli olduğunu söyledi.
     Ankaranın toprak büyüklüğü itibariyle Türkiyenin Konyadan sonra ikinci büyük ili olduğuna işaret eden Eker, sahil şeridindeki iller çıkartıldığında Türkiyede ne kadar ekoloji varsa bunun il sınırlarında olduğunu ifade etti.
     Türkiyede bir çok ürünün Ankara ismiyle anıldığına dikkati çeken Eker, Ankara keçisi, tavşanı ve armudunun buna örnek olduğunu, ilçelere gidildiğinde de o ilçeyle, tarihiyle özdeşleşmiş ürün çeşidi sayısının da arttığını kaydetti.
     Bakan Eker, Bu kadar zengin bir yer ama büyükşehir olması, başkent olması, nüfusunun giderek artması sanayi ve hizmetler sektörünün gelişmesi nedeniyle tarım ve hayvancılık faaliyetleri olması gereken düzeyde değil dedi.
     Ankarada tarıma elverişli yaklaşık 1 milyon 250 hektar tarım arazisi bulunduğunu ancak bunun 605 bin hektar yani neredeyse yarısının çiftçi kayıt sistemine dahil olduğunu belirten Eker, Neden yarısı- bu gerisiyle ilgili problem ne- Bu sorunun cevabını bulmamız ve çözmemiz gerekiyor diye konuştu.
     Ankarada Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 48 bin çiftçi bulunduğunu da ifade eden Eker, Ankara nüfusuna bakıldığında, kırsalda yaşayan insan nüfusuna bakıldığında bu rakamın olması gereken düzeyde olmadığını ifade etti.
     Bakan Eker, şöyle devam etti:
     Amacımız, Ankaranın tarım ve hayvancılıkla ilgili potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi, kapasitesinin geliştirilmesi, üreticinin yaptığı üretimden daha fazla kar elde edebilmesi, gelirini artırabilmesi, tarım, hayvancılık gıda sektörü üzerinde yeni istihdam imkanlarının geliştirilmesi, bölgemizin kalıcı zenginlik alanı iyi tespit edilip bundan daha çok istifade edilmesi, hem kültürel hem tarihi varlıklarımızın muhafaza edilmesi ve korunması, Ankara ismiyle marka değeri haline gelmiş ürünlerin muhafazası ve geliştirilmesi ve bunun Ankaranın gelişmesine kalkınmasına katkı sağlayacak bir faaliyete dönüşmesidir.
    
     -Ankara keçisi sayısı giderek azalıyor-
    
     Tiftiğin Ankara ile özdeşleşen bir ürün olduğunu ifade eden Eker, Ankara keçisi sayısının giderek azaldığını belirtti.
     Bu keçi türünün Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Afrikada da yetiştiğini ancak dünyanın başka yerlerinde yetişmesinin zor olduğunu anlatan Eker, Kurak, sıcak, nemsiz meraya dayalı besi şekli var. Bunu ahıra kapatıp karma, konsantre yem verirseniz, küspe yedirirseniz tiftik kalitesi düşer. Merada bunu beslemek lazım. Bunun için meraları korumak lazım, meraları tahrip etmemek, sahip çıkmak lazım. Mera alanlarını daraltmazsak bu bölgede daha çok Ankara keçisi yetişir şeklinde konuştu.
     Tiftiğe üç çeşit destek verdiklerini ancak bu desteklerin tek başına yeterli olmadığını ifade eden Eker, burada üreticiye de görevler düştüğünü, meraların iyi korunması ve üreticilerin bu değeri iyi muhafaza ederek geliştirmesi gerektiğini belirtti.
    
     -Ankara imkanlardan istifade etmiyor
    
     Hükümetleri döneminde 48 bin kayıtlı Ankara çiftçisine bugüne kadar 1 milyar 200 milyon lira nakit destek ödemesi yaptıklarını anlatan Eker, kullandırılan tarımsal kredilerin de 23 milyon lira seviyesinden 822 milyon lira düzeyine çıktığını bildirdi.
     Geçen yıl faizsiz kredi uygulamasından Ankarada 2 bin 910 kişinin yararlandığına işaret eden Eker, tarıma dayalı sanayi tesisinin geliştirilmesini de destekleme kapsamına aldıklarını ancak Ankarada bu kapsamda sadece 50 tesis bulunduğunu kaydetti.
     Eker, Türkiyenin en büyük ikinci alanına sahip ili niye 50 tesisle kalıyor, biz hibe destekler veriyoruz ama Ankara maalesef bundan yeteri kadar istifade etmemiş bir il. Bu kadar verimli arazi, bu kadar cesaret, bu kadar çiftçi, bu kadar imkan, önünde imkan var, başkent, bakanlık merkezi burada ve bundan istifade etmiyor şeklinde konuştu.
     Ankaranın Çubuk bölgesinde Türkiyenin ilk organize hayvancılık bölgesi kurulduğunu anlatan Eker, başkentte seracılık faaliyetlerinin de kendilerinin üzerinde durdukları bir konu olduğunu, termal su kaynaklarının değerlendirilerek seracılık yapılması durumunda enerji maliyetlerinin azalacağını ifade etti.
     Hayvancılık faaliyetlerine de değinen Eker, küçükbaş hayvan sayısının yeterli olmadığını bunun geliştirilmesi gerektiğini, meraların da küçükbaş hayvancılıkla yakın ilişkisi bulunduğunu söyledi.
    
     -Ankara Valisi Yüksel-
    
     Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, tarımın artık stratejik bir sektör olduğunu belirtirken, insanlığın yaşam ve geleceğinin yegane reçetesinin tarım olduğunu söyledi.
     Yüksel, Ankaranın önünde, tarımsal ürünlerin markalaştırılamaması, pazarlama sorunları, katma değeri yüksek ürünlere odaklanamamak, üretici örgütlerinin kurulamaması ve zayıflığı, bitkisel, hayvan ıslah çalışmalarının halen istenilen düzeyde olamaması, il tarım uygulamalarının il genelinde tam olarak yaygınlaştırılamaması ve seracılığın istenilen şekilde gelişememiş olmaması gibi konuların ivedi çözüm bekleyen sorunlar olduğunu kaydetti.
     Ankarada rasyonel tarım yapılması, sürdürülebilir tarımsal üretimin gerçekleştirilmesinin önemini vurgulayan Yüksel, bu kapsamda ekolojik dengenin korunması, su ve toprağın muhafazası,ürün planlaması yapılması, işletme ölçeklerinin büyüklüğü konularının ana çalışma başlıkları olduğunu ifade etti.
    
     -Ankarada tarım ve hayvancılık-
    
     Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel de toplantıda Ankara İlinde Tarım ve Hayvancılık başlıklı bir sunum yaptı.
     Ankara ilinin toplam karasal alanının yüzde 47,9luk diliminde yani 1 milyon 233 bin 42 hektarında tarım yapıldığına işaret eden Temel, Ankaranın Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 48 bin 118 çiftçisi ile dinamik bir tarım sektörüne sahip olduğunu söyledi.
     Ankaranın toplam parsel sayısının yüzde 88,7sinin 50 dekarın altında olduğuna dikkati çeken Temel, bunun da tarım arazilerin ne kadar parçalı olduğunu gösterdiğini belirtti.
     Bakanlığın, tarım arazilerinin mirasa konu olmasından çıkarılmasıyla ilgili çalışması olduğunu hatırlatan Temel, bütün çiftçilerin bu düzenlemeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
     Ankarada toplam 193 bin 837 hektar alanın sulanabilir tarım arazisi olduğuna işaret eden Temel, il genelinde 255 bin 909 büyükbaş hayvan, 796 bin 401 küçükbaş hayvan, 7 milyon 341 bin 794 kanatlı hayvan, 59 bin 628 arı kovanı varlığı olduğunu kaydetti. Temel, konuşmasında Ankaradaki tarım faaliyetleri ve yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
    
     Muhabir: Zeynep Akyıl
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Ankara Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER