Antalya Kent Konseyi, hava kirliliğini önleyecek

Antalya Kent Konseyi, hava kirliliğini önleyecek tedbirleri açıkladı


ANTALYA (A.A) - Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, ildeki hava kirliliğinin önlenmesi yönelik konseyin görüş ve önerilerini açıkladı.
     Kurt, yaptığı yazılı açıklamada, hava kirliliği sorununun özellikle kış aylarında halk sağlığını tehdit edecek boyutta hissedildiğini vurgulayarak, bu sorunun birbirinden kopuk tedbirlerle çözülemeyeceğini, tedbirlerin bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini bildirdi. Bu doğrultuda konser tarafından hava kirliliğini önleyecek görüş ve önerilerini bir rapor halinde hazırladıklarını ifade eden Kurt, 5 ana başlıkta topladıkları önerilerini şu şekilde sıraladı:
     İmar, ulaşım ve peyzaj düzenlemelerinde hava kirliliği önlemleri esas alınmalı. Mahalli çevre kurulu oluşumunda bürokratik değil, teknik ağırlıklı temsil ön plana çıkarılmalı. Hava kirliliği önlemlerinin daha işlevsel olmasını sağlayacak şekilde halkın bilgilendirilmesi sağlanmalı. Hava kirliliğinin azaltılmasına uygun nitelikte kömür ve alternatif temiz enerji yakıtlar kullanılmalı. Yakıt verimini artırarak hava kirliliğinin azaltılmasını kolaylaştıran teknik özelliklere sahip tesisatlar kullanılmalı.
     İmar düzenlemesinde hava sirkülasyonunu ve ısınmada güneşten yararlanmayı kolaylaştırıcı konuların göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Kurt, yeni yapıların yanı sıra eski yapılarda ısı yalıtımı ve çift camlı pencere kullanımının teşvik edilmesini, baca kontrollerin de etkin ve yaygın bir şekilde yapılmasını istedi.
     Ulaşım düzenlemelerinde çevre dostu modern otobüslerden oluşan tarifeli bir toplu taşıma sisteminin cazip hale getirilmesi gerektiğini bildiren Kurt, peyzaj düzenlemelerinde de havanın temizlenmesini kolaylaştıran ağaç türlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
     Hava kirliliğine neden olan hususlar konusunda da vatandaşların etkin bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kurt, açıklamasına şöyle devam etti:
     Mahalli Çevre Kurulunun Antalyada hava kirliliğinin azaltılmasında yüzde 70 oranında iyileşme sağlayacağı öngörülen partikül oranı düşük alt ısıl değeri yüksek kömür kullanımında ısrarlı olunması sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra uygulamada etkin ve yaygın denetimle yapılarda ve seralarda hava kirliliğine yol açan, her türde yakıt kullanımı ve açıkta yakma işlemi ile yakıtların yanlış depolanması önlenmelidir. Diğer taraftan, yapıların yanı sıra seralarda hava kalitesini bozmayacak nitelikte alternatif temiz enerji yakıtlarının kullanımı teşvik edilmelidir. Sosyal yardımlarda hava kalitesini bozan kömür dağıtımı yerine, ısınma amaçlı para yardımı ile elektrik başta olmak üzere temiz enerji yakıtı kullanımı özendirilebilir.
     Kurt, konsey tarafından belirlenen görüş ve önerilerin rapor halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İl Mahalli Çevre Kurulu, İl Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gönderildiğini bildirdi.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya Kent Konseyi, hava kirliliğini önleyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER