Antalya Limanında 40 yıl sonra bir

Antalya Limanında 40 yıl sonra bir ilk -Antalyanın yılda ortalama 1,5 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan bir şehir olmasına rağmen 40 yıldan bu yana faaliyette olan Antalya Limanından bu yıla kadar yaş sebze ve mey


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Antalyanın yılda ortalama 1,5 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan bir şehir olmasına rağmen 40 yıldan bu yana faaliyette olan Antalya Limanından bu yıla kadar yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirilmemişti. Liman işletmecileri ile ihracatçıların yürüttüğü proje ile Antalyadan Rusyanın Novorossiysk Limanına yaş sebze ve meyve ihracatı yapılmaya başlandı.
     Port Akdeniz Genel Müdür Vekili Özgür Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden ticaret limanı olarak işletilen Antalya Limanının yaklaşık 136 bin metrekarelik kıyı hattına sahip olduğunu söyledi.
     Antalya Limanının kuru yük, genel yük ve konteyner gemilerine hizmet veren toplam 10 adet rıhtımı bulunduğunu bildiren Sert, Antalya Limanının yıllık kuru yük ve genel kargo kapasitesinin 5 milyon ton, konteyner kapasitesinin ise yıllık 500 bin TEU (konteynerlenmiş yükler için bir endüstri standardı) olduğunu ifade etti.
     Özgür Sert, Antalyanın yılda ortalama 1,5 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan bir şehir olduğunu vurgulayarak, ancak 40 yıldan bu yana faaliyette olan Antalya Limanından bugüne kadar yaş sebze ve meyve ihracatı yapılmadığını dile getirdi.
     Bugüne kadar limandan bir adet domates ihracatı dahi gerçeklememiş diyen Sert, Antalyalı ihracatçılarla koordineli olarak yaptığımız projeyle ekim ayından bu yana haftada iki konteyner gemisiyle Antalyadan direkt Rusyanın Novorossiysk Limanına ihracat yükü taşınmaya başlandı. Haftanın iki günü, çarşamba ve cuma günleri Antalya Limanından kalkan gemiler, ürünleri son noktasına ulaştırıyor dedi.
    
     -Konteynerle taşıma avantaj sağlıyor-
    
     Konteynerlerin ihracatçıya büyük kolaylık sağladığına işaret eden Sert, şunları söyledi:
     Bugüne kadar çoğunlukla kamyon kasalarında taşınan yükler, çok daha modern ortamda dışarının havasından, soğuk ve sıcağından etkilenmeden direkt olarak varış noktasına ulaşmış oluyor. Bu durum ihracatçıya malını daha kaliteli ortamda ve uygun fiyattan alıcıya ulaştırma imkanı veriyor. İhracatçılarımız için bu çalışmamız çok büyük avantajlar getirdi. Maliyet avantajı bunun en başında yer alıyor. Kara yolu taşımacılığı sırasında yaşanabilen olumsuzluklar ortadan kalkmış oldu. Ürünler daha kısa sürede ve daha steril ortamda gideceği noktaya ulaşıyor.
     Sert, Antalya Limanının Türkiyenin İstanbuldan sonra ikinci en büyük ana limanı olduğuna dikkat çekerek, Antalyadan Novorossiysk Limanına başlayan direkt seferlerin kent ekonomisine olduğu kadar ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya Limanında 40 yıl sonra bir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER