Antik kentlerdeki restorasyon projeleri

Antik kentlerdeki restorasyon projeleri -İMO Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ün: Kazı heyetleri tarafından yapılan restorasyon projelendirmeleri, deprem dayanımı gözönüne alınarak yapılmazsa bu yapılar tekrar yıkılmaya mahkumdu


DENİZLİ (A.A) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, antik kentlerde kazı heyetleri tarafından yapılan restorasyon projelendirmelerinin, deprem dayanımı gözönüne alınarak yapılmaması halinde restorasyonu yapılan yapıların tekrar yıkılabileceği uyarısında bulundu.
     Ün, yaptığı yazılı açıklamada, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) öğretim üyeleri tarafından oluşturulan heyetlerce Laodikya ve Stratonikeia gibi antik kentlerde kazı çalışmaları ve bu kapsamda bazı restorasyon çalışmalarının yapıldığını belirtti.
     Kazı heyetleri tarafından yapılan restorasyon projelendirmelerinin, özellikle taşıyıcı özelliği olan duvar ve kemerlerde deprem dayanımı gözönüne alınarak yapılması gerektiğini belirten Ün, şu görüşleri dile getirdi:
     Kazı heyetleri tarafından yapılan restorasyon projelendirmeleri, deprem dayanımı gözönüne alınarak yapılmazsa bu yapılar tekrar yıkılmaya mahkumdur. PAÜ tarafından yürütülen kazılarda olduğu gibi tüm kazı heyetlerinde mutlaka inşaat mühendisleri bulunmalıdır. Ya da en azından depremle ilgili projelendirmeler inşaat mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Çünkü binalar daha önceki depremlerde yıkılmış ya da hasar görmüş yapılardır. Yani yaşadıkları depreme dayanıklılık gösterememişlerdir. Buraların depreme dayanıklılığı artırılmazsa tekrar yıkılacağı kesindir.
     PAÜ Mühendislik Fakültesi Yapı Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri olarak diğer kazılara olduğu gibi Hierapolisteki kazılara da destek verdiklerini aktaran Ün, oda olarak tüm kazılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da kaydetti.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Mustafa Dermencioğlu / Ayten Aydın
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Antik kentlerdeki restorasyon projeleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER