Arakan diasporası liderlerinden İslam:

Arakan diasporası liderlerinden İslam: Burma Hükümeti, bizi suçsuz yere öldürmekte, soykırım yapmaktadır


SİVAS (A.A) - Arakan diasporasının liderlerinden Nurul İslam, Burma Hükümetinin baskılarının arttığını belirterek, Bizi suçsuz yere öldürmekte, soykırım yapmaktalar dedi.
     Anadolu Gençlik Derneği Sivas Şubesinde sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen İslam, burada yaptığı konuşmada, dünyadaki Müslüman azınlığın problemlerini kendi problemi sayıp sahiplendiği için Türkiyeye teşekkür etti.
     Arakanda yaşananların insanlık dışı olduğunu belirten İslam, Arakandaki Müslümanların uzun yıllar kapalı bir toplum olarak yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi.
     Burma Hükümeti tarafından 1754 yılında işgal edilene kadar Arakanın Müslüman ve bağımsız bir devlet olduğunu dile getiren İslam, Arakan Müslümanları aslında 3 milyon nüfusa sahiptir ve bunun yarısından fazlası diasporada, sürgünde ve dış ülkelerde yaşamaktadır. Bu insanlar Türkiye, İran, Pakistan ve diğer Müslüman ülkelere dağılmış durumdadır diye konuştu.
     Temmuz ayından sonra Burma Hükümetinin baskılarını arttığını belirten İslam, şunları kaydetti:
     Burma Hükümeti, bize vatandaşlık hakları vermemekte ve ayrımcılık uygulamaktadır. Bizim ülke içerisinde bir yerden bir yere gitmemiz, izin almadan evlenmemiz mümkün değildir. Burma Hükümetinin baskıları bununla da kalmamaktadır. Evlerimize baskın düzenlenmekte, bize yaşam hakkı vermemektedirler. Bizi suçsuz yere öldürmekte, soykırım yapmaktadırlar. Bu baskılar geçen temmuz ayına kadar sürmekteydi. Baskılar artık soykırıma dönüşmüştür. Bir yerden bir yere istediği gibi seyahat edebilen, kendi dillerini konuşabilen, kendi eğitimini alabilen bir toplum diğer topluma neden düşman olsun- Biz haklarımızı alamadığımızdan bu sorunlar çıkmaktadır. Temmuzdan beri 5 bini aşkın Müslüman öldürülmüş, kaybedilmiştir. Tüm yerleşim birimlerimize girilmiş ve imha edilmiştir. Binlerce ev tamamen yıkılmış ve insanlarımız evsiz kalmıştır.
    
     Muhabir: Seyit Ahmet Eksik / Önder Felek
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Arakan diasporası liderlerinden İslam: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER