Aralık ayı enflasyonu

Aralık ayı enflasyonu -ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -Ekonomideki durgunluk enflasyon düşüşünü temkinli karşılamamıza neden oldu


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, ekonomideki durgunluğun enflasyonun düşüşünü temkinli karşılamalarına neden olduğunu belirtti.
     Budak, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 Aralık ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFEde yüzde 0,38 arttığını, ÜFEde yüzde 0,12 oranında azalış gösterdiğini, yıllık enflasyonun da tüketici fiyatlarında yüzde 6,16, üretici fiyatlarında yüzde 2,45 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
     İç talep artışının yüzde 0,5, altın hariç ihracat artışının yüzde 3,7, sanayi ihracatı artışının yüzde 2,6 gerçekleştiği 2012 yılında yıllık TÜFE ve ÜFEde düşük enflasyon rekoru kırıldığını ifade eden Budak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Kasım ayında enerji fiyatlarına yapılan yüzde 29,5 oranındaki zam, yıllık TÜFEde 1, ÜFEde 2 puan artışa neden olmuştur. Enerji hariç yıllık TÜFE artışı yüzde 4,86dır. ÜFEde tarım enflasyonu yüzde 4.1 azalmış, imalat sanayi enflasyonu ise yüzde 1,27 artmıştır. Enerji zamlarına rağmen enflasyonda tarihi rekorlar kaydedilmiştir.
     Ekonomideki durgunluk enflasyonun düşüşünü temkinli karşılamamıza neden oldu değerlendirmesinde bulunan Budak, şöyle devam etti:
     Başta inşaat sektöründeki KDV artışı olmak üzere vergi ve harçlara enflasyon oranının çok üzerinde artışlar yapılması, 2013 yılı beklentilerimizi olumsuz yönde etkilemiştir. Diğer taraftan enflasyondaki düşüşe rağmen kredi faiz oranlarının halen çift hanelerde kalması da üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu durumda enflasyondaki gerilemeden asıl kazançlı çıkan kesim finans sektörü, yabancı sermaye ve bankalar olmaktadır. Sonuç olarak ekonomik durgunluk, enerji zammı, vergi artışları ve kredi faizlerinin yüksek kalması enflasyondaki başarıya gölge düşürmüştür.
     Budak, TÜFEde seçilmiş maddelere göre en yüksek artışın yüzde 63,69 ile salatalık ve yüzde 58,03 ile patlıcanda yaşandığını, ÜFEde ise yüzde 8,43 ile kuru soğanda ve yüzde 5,83 ile demir veya alaşımsız çelikten tellerde olduğunu anlatarak, TÜFEde yüzde 0,18 ile mazot, ÜFEde yüzde 0,99 ile motorinin aylık olarak en az artış veya en fazla düşüş gösteren maddeler olduğunu bildirdi.
     Budak, TÜFEde ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 1,55 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğini, yıllık bazda ise en yüksek artışın yüzde 11,37 ile konut harcama grubunda görüldüğünü belirtti.
    
     -Batı Akdeniz Türkiye ortalamasının altında kaldı-
    
     Çetin Osman Budak, Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan bölgede TÜFE oranının aylık bazda yüzde 0,05 azaldığını, yıllık bazda yüzde 6,15 olarak artığını, Batı Akdeniz Bölgesinin aylık ve yıllık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında kaldığını kaydetti.
     Antalya ilinin yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesinin ana harcama grupları itibarıyla en yüksek aylık artışın haberleşme harcama grubunda olduğunu belirten Budak, Türkiye genelinde olduğu gibi yıllık en yüksek artışın konut grubunda görüldüğünü, bunu yüzde 9,56 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,52 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 9,03 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarının izlediğini anlattı.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Aralık ayı enflasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER