Arap ülkelerinden Erdoğana BM desteği

Arap ülkelerinden Erdoğana BM desteği -Arap Birliği Türkiye Misyon Başkanı Muhammed El-Fatih Naciri: -BMnin Güvenlik Konseyini tekrar gözden geçirmesi gerekir, bu kapsamda Sayın Başbakan Erdoğanın söylediklerine yüzde 100 k


SAKARYA (A.A) - Kemal Kaymak / Tahir Turan Eroğlu - Arap ülkelerinin Ankara büyükelçileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Birleşmiş Miletler (BM) Güvenlik Konseyinde daimi ve geçici üyelik ayrımına karşı olduğu açıklamasına tam destek verdi.
     Sakarya Kültür ve Turizm Konseyinin davetlisi olarak Sakaryada bulunan Arap ülkelerinin büyükelçileri Başbakan Erdoğanın BMnin yapısının değiştirilmesine ilişkin açıklamalarını AA muhabirine değerlendirdi.
     Arap Birliği Türkiye Misyon Başkanı Muhammed El-Fatih Naciri, Soğuk Savaşın sona ermesinin ardından BMnin rolünün küçüldüğünü savundu.
     BMnin Irakın işgalinden sonra çok yara aldığına dikkati çeken Naciri, Onun için BMnin mutlaka bu konulara eğilmesi gerekir. BMnin Güvenlik Konseyini tekrar gözden geçirmesi gerekir. Bu kapsamda Sayın Başbakan Erdoğanın söylediklerine yüzde 100 katılıyoruz. Beraberce BMye gideceğiz ve bunu savunacağız, bu tezin savunucusu olacağız diye konuştu.
    
     -Filistinin Ankara Büyükelçisi Maruf-
    
     Filistinin Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf da Başbakan Erdoğanın Güvenlik Konseyindeki daimi üyeliklerle ilgili açıklamasını birçok ülkenin dile getirdiğini söyledi.
     Güvenlik Konseyinde zulüm yaşanıyor diyen Maruf, şöyle konuştu:
     Suriye konusunda değil, hatta Filistin meselesinde. 60 senedir Filistin konusunda karar aldırmaya çalışıyoruz. Güvenlik Konseyinden ama Amerikanın vetosu bize engel oluyor. Bugün de Rusyanın vetosu, Suriye halkının ümitlerini katlediyor. Onun için Güvenlik Konseyindeki sistem halkların beklentilerini ve ümitlerini katlediyor. Onlara zulmediyor. Bu açıdan diyoruz ki, Sayın Erdoğanın bu talebi dünya halklarının yüzde 90ının talebine tercüman oluyor.
    
     -Kuveytin Ankara Büyükelçisi Alduveyk-
    
     Kuveytin Ankara Büyükelçisi Abdullah El Alduveyk ise BM ve Güvenlik Konseyinin çok ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı.
     2016 yılında ülkesinin BM Güvenlik Konseyine aday olduğunu hatırlatan Alduveyk, Dolayısıyla BM ve Güvenlik Konseyinin çalaşmalarının farkındayız. BM ve Güvenlik Konseyi, Kuveytin Irak işgalinden kurtarılması için birçok çalışmada bulundu. Onlar için minnettarız. Gayet tabi ıslah edilmesi gerekir, bu konuda hem fikiriz. Fakat uluslararası camianın da bu konuda ciddi kararlar vermesi gerektiğini düşünüyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Mısırın Ankara Büyükelçisi Salaheldin-
    
     Mısırın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin da Güvenlik Konseyi meselesinin bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.
     Güvenlik Konseyinde daimi ve geçici üyelik ayrımının kaldırılması konusunda uluslararası camiadan birçok çağrı yapıldığına dikkati çeken Selaheldin, Sayın Başbakanın BM konusunda ve Güvenlik Konseyi ile ilgili söylediklerine katılıyoruz. Bu konuda birçok çağrılar var. BM ve Güvenlik Konseyinin reforme edilmesini Suriye konusu için beklemememiz gerekiyor. Orada çok kanlar dökülüyor ifadelerini kullandı.
    
     -Cumhurbaşkanı Gülün Ortadoğu Başdanışmanı Hürmüzlü-
    
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Başbakan Erdoğanın doğru bir konuya temas ettiğini dile getirerek, her ülkenin durumun farkında olduğunu kaydetti.
     5 daimi üye ülkenin veto hakkıyla alınacak kararları istedikleri gibi engelleyebildiklerine işaret eden Hürmüzlü, Mesela 181 ülke bir yere toplanıyor, BMde onların kararı bağlayıcı olmuyor. Bu, demokrasiler için çok fazla sağlıklı bir çözüm değildir. O bakımdan hem bu şekilde hem de çok ciddi şekilde nüfusları büyük olan, sanayi ve ekonomi bakımından büyük ülkelerin de söz sahibi olmaları gerekir. Bunlardan biri de Türkiyedir diye belirtti.
     Türkiyenin bölgesinde çok gelişmiş bir ekonomi olduğunu ifade eden Hürmüzlü, Hindistan, Brezilya ve bazı AB ülkelerinin de güçlü olduğunu, demokratik çözüm için mevcut durumun gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Arap ülkelerinden Erdoğana BM desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER