Artvin, Türkiyenin üçüncü bitki zengini şehri

Artvin, Türkiyenin üçüncü bitki zengini şehri -AÇÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eminağaoğlu: Artvin, sahip olduğu bin 864 civarındaki bitki çeşitliliği ile Antalya ve İstanbuldan sonra ülkenin en zengin üçüncü ili


ARTVİN (A.A) - Bayram Sarayoğlu - Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Artvinin sahip olduğu bin 864 civarındaki bitki çeşitliliği ile Antalya ve İstanbuldan sonra ülkenin en zengin üçüncü ili olduğunu söyledi.
     Doç. Dr. Eminağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden birinin de Artvin olduğunu belirterek, Artvin sahip olduğu 4 önemli bitki alanı, 1 biyosfer rezerv alanı, 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve 1 tabiat parkı ile biyolojik çeşitlilik açısından, ülkemizin en önemli illerinden biri dedi.
     Türkiyenin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan ve 6 köyden oluşan Camili Havzasının Borçka ilçesinde bulunduğunu ifade eden Eminağaoğlu, BM Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Koordinasyon Konseyi kararı ile 29 Haziran 2005de biyosfer rezervi ilan edilerek, dünya biyosfer rezervleri ağına dahil edilen Camili Havzası, 25 bin 395 hektar alandan oluşuyor. Camili Biyosfer rezerv alanında 23ü endemik 990 adet bitki türü yayılış gösteriyor. Aynı şekilde Borçka-Karagöl Tabiat Parkında da 11i endemik olmak üzere yüzlerce bitki türü bulunuyor diye konuştu.
     Doç. Dr. Eminağaoğlu, dünyada 114 ülkede 580 biyosfer rezervi bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
     En çok biyosfer rezervi bulunan ülkeler, 47 biyosfer rezerviyle ABD, 38 biyosfer rezerviyle Rusya Federasyonu, 37 biyosfer rezerviyle İspanya ve 26 biyosfer rezerviyle Çin Halk Cumhuriyetidir. Borçkadaki Camili Biyosfer Rezervi, doğası en az tahrip gören ve yüzde 72si ormanlık çalılık olan bir havzadır. Artvin, sahip olduğu bin 864 civarındaki bitki çeşitliliği ile Antalya ve İstanbuldan sonra ülkemizin en zengin üçüncü ilidir.
    
     -Camili Havzasının bitkileri kitapta toplandı-
    
     Doç. Dr. Eminağaoğlu, Borçka Kaymakamlığınca yürütülen, koordinatörlüğünü Borçka Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yaptığı, finansmanını ise Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) sağladığı, Borçka Macahel ve Karagöl-Keşfetmek Lazım projesi kapsamında, Artvinde Doğa Mirası Camilinin Doğal Bitkileri adlı kitap hazırladığını söyledi.
     Kitapta, Camili Havzası ile doğal güzelliğiyle ünlü Borçka-Karagöl Tabiat Parkında yetişen doğal bitkileri gösteren 752 adet bitkinin fotoğrafının yer aldığını anlatan Eminağaoğlu, 376 sayfa olan kitapta, tıbbi ve aromatik açıdan ekonomik öneme sahip bitki türleri hakkında bilgiler yer alıyor. Kitap, TÜBİTAK, DOKA ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve 2003-2012 yılları arasında gerçekleştirilen projeler sayesinde elde edilen bulgulardan yararlanılarak hazırlandı dedi.
     Doç. Dr. Eminağaoğlu, kitapta bitkilerin renklerine göre kategorilere ayrıldığını ve Camili Havzasındaki bitkileri tanımak isteyenlere rehber kitap hizmeti sunacağına dikkati çekerek, Bu çalışma ile bölgede ekoturizm faaliyetlerinin hız kazanması için doğal çevrenin yeterli zenginliğe sahip olduğu mesajı verilecek. Böylece Borçka ilçesinin zengin bitkisel tür çeşitliliğinin daha iyi tanınacağını ve doğanın daha çok korunacağını umut ediyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Artvin, Türkiyenin üçüncü bitki zengini şehri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER