Aşırı sıcaklar ruh sağlığını etkiliyor

Aşırı sıcaklar ruh sağlığını etkiliyor -Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatristi Değirmenci: Aşırı sıcaklıklar insanlarda öfke, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizlik, yorgunluk ve refleks zayıflığına sebep oluyor


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci, aşırı sıcaklıkların insanlarda öfke, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizlik, yorgunluk ve refleks zayıflığına sebep olduğunu belirtti.
     Değirmenci, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcak havanın, beden sağlığı üzerinde olduğu kadar ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu kaydederek, sıcak havanın insanı sinirli yaptığını ifade etti.
     Sıcak havaların psikiyatrik hastalığı olmayanlarda, öfke, acelecilik, tahammülsüzlük, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve refleks zayıflığı gibi durumlara sebep olduğunu, psikiyatrik hastalığı olan bireylerde ise var olan bu belirtileri daha da arttırarak yaşamı çekilmez hale getirdiğini dile getiren Değirmenci, şunları kaydetti:
     Yeterince su alınmazsa vücuttaki elektrolit dengesi bozulduğu için bir süre sonra halsizlik, bitkinlik ve isteksizlik gibi depresyon belirtileri yapabilir. Bu bireylerde özellikle çalışma motivasyonunda da azalma gözlenebilir. Sıcak ve güneş ışığı ile uzun temas, coşkulu olan kişileri daha da coşkulu kılıp işi bırakma, yeni iş kurma, boşanma, intikam alma gibi konularda sağlıklı karar vermeyi zorlaştırabilir, radikal kararlar almaya yol açabilir.
     Psikolojik rahatsızlık tanısı konmuş ve tedavi uygulanan hastaların aşırı sıcak havadan etkilenmemesi için ilaçlarını düzenli almaları ve ilaçlarla birlikte bol su tüketmeleri gerekiyor. Aşırı sıcak ve nemli havalarda zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmamalı. Bol sıvı, özellikle elektrolit ve mineral içeriği olan sıvı gıdalar tüketilmeli, sık sık ve meyve sebze ağırlıklı beslenilmeli, ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, alkolden uzak kalınmalı, aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı, pamuklu ince rahat sentetik olmayan giysiler tercih edilmelidir. Ayrıca sık sık duş alınmalı, öfke kontrol edilmeye çalışılmalı, ani kararlar vermekten kaçınılmalıdır
    
     Muhabir: Fatma Karakış
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Aşırı sıcaklar ruh sağlığını etkiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER