Asırlık camiler onarılacak

Asırlık camiler onarılacak -Karabükün Safranbolu ilçesindeki dört tarihi cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılacak -Karabük Valisi Küçük: -Eserlerimizi yaşatarak bizden sonraki kuşaklara, tıpkı atalarımızın bize bır


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabükün Safranbolu ilçesindeki dört tarihi cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılacak.
     Kimi yapıldığı dönemin ihtişamını kimi de o dönemin sadeliğini yansıtan asırlık camilerden Köprülü Mehmet Paşa, İzzet Mehmet Paşa, Ulu Cami ve Taş Minare Camisi restarasyondan geçecek.
     Bakıma alınacak camilerden Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Camii, Padişah 3. Selim zamanında sadrazamlık yapan Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796da inşa ettirildi.
     Köprülü Mehmet Paşa Camii ise Sadrazam Köprülü Mehmet Paşanın sürgün olarak geldiği tahmin edilen Safranboluda adak adamasıyla 1661de yapıldı.
     M.S. 515 yılında kilise olarak yapılan ve 1956 yılında camiye çevrilen Ulu Cami ile Candaroğullarından Gazi Süleyman Paşa tarafından 1322 yılında yapıldığı tahmin edilen Taş Minare Camisi de bakıma alınacak camiler arasında bulunuyor.
     Camilerin onarımlarını, 2013 yılı içinde Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürlüğü yapacak.
    
     -Karabük Valisi İzzettin Küçük-
    
     Karabük Valisi İzzettin Küçük, ilçedeki diğer tarihi eserler ve kültürel zenginlikler gibi asırlık camilerin de ayakta tutulduğunu ve gerekli görüldüğünde restorasyonlarının yapıldığını söyledi.
     Safranboluda özellikle Osmanlı döneminden kalma onlarca caminin günümüze kadar ulaştığını ve hala hizmet vermeye devam ettiğini vurgulayan Küçük, Vakıflar tarafından daha önce restorasyonları yapılan ve zamanla yeniden onarım isteyen eserlerimiz bir bir elden geçiriliyor. Bu eserler arasında camilerimiz de bulunuyor. 5 vakit cemaatini ağırlayan ilçemizin asırlık camileri, ibadet edecek Müslümanlara daha iyi hizmet verebilmesi için onarıyoruz. Dış mimarileri, minareleri, kubbeleri ve diğer özellikleriyle Safranboluya hayat kazandırıp şehrin de simgesi haline gelen camileri yaşatmalıyız. Eserlerimizi yaşatarak bizden sonraki kuşaklara, tıpkı atalarımızın bize bıraktığı gibi bırakmalıyız diye konuştu.
     Küçük, ilçedeki camilerin ibadet hizmetinin dışında Tayvan, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler ile Ankara, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Bolu ve Kastamonu gibi illerden gelen binlerce turistin ziyaret ettiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Asırlık camiler onarılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER