Asırlık Kuran

Asırlık Kuran-ı Kerimler polise emanet -Arapgirde Çobanlı Şakir Paşa Camisine vakfedilen ve 2002 yılında çalınıp 9 yıl sonra kargoyla caminin imamına gönderilen el yazması 3 Kuran-ı Kerim, tekrar çalınma riskine karşı İlçe Emni


MALATYA (A.A) - Yeter Erdine - Arapgir ilçesindeki Çobanlı Şakir Paşa Camisine vakfedilen ve 2002 yılında çalınıp 9 yıl sonra kargoyla caminin imamına gönderilen el yazması 3 Kuran-ı Kerim, tekrar çalınma riskine karşı İlçe Emniyet Müdürlüğünde koruma altında tutuluyor.
     İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el yazması Kuran-ı Kerimlerin, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait, Çobanlı Şakir Paşa tarafından 1892 yılında yaptırılan ve kendi adını taşıyan camiye 1899 yılında vakfedildiğini söyledi.
     Kuran-ı Kerimlerin kimler tarafından ne zaman yazıldığına dair herhangi bir bilgi bulunmadığını anlatan Akın, şunları kaydetti:
     Sultan 2. Abdülhamidin hizmetinde bulunmuş Hacı Ali Bey Efendi isimli bir zatın babası Abdülkadir Ağa tarafından hicri 1315 yılında, Çobanlı Şakir Paşa Camisine vakfedildiği bilgisi iki Kuran-ı Kerimin baş tarafındaki sayfada bulunuyor. Kim tarafından ne zaman yazıldığı ise belirtilmemiş. Belki yapılacak araştırmalarla yazan ya da yazanların kimliği ortaya çıkabilir.
    
     -9 yıl sonra kargoyla gönderilmişti-
    
     Ertuğrul Akın, Kuran-ı Kerimlerin uzun yıllar Çobanlı Şakir Paşa Camisinde muhafaza edildiğini ancak 30 Haziran 2002 tarihinde caminin dış kapı kilidini kırarak içeri giren kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalındığını anımsatarak, 9 yıl sonra 7 Ocak 2011de kargoya verilerek geri gönderildiğini anlattı.
     Tekrar çalınma riskini göz önüne alarak Kuran-ı Kerimleri muhafaza etmeye çalıştıklarını dile getiren Akın, Halis niyetlerle, Allah rızası için vakfedilmişler ki, çalanlar, aradan 9 yıl geçmesine rağmen vicdanları rahat etmedi ve geri gönderme ihtiyacı duydu. Bu da ilçemiz için sevindirici bir durum. Bu değerli eserler, camide muhafaza edilmesi mümkün olmadığından İlçe Emniyet Müdürlüğümüzde, emniyet mensupları tarafından muhafaza ediliyor dedi.
     Akın, Arapgirde pek çok el yazması eser bulunduğunu belirterek, bunların muhafazası için ilçeye bir kent müzesi yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER