Askeri uçağın düşürülmesi

Askeri uçağın düşürülmesi -AK Parti Kütahya Milletvekili Bal: Türkiyenin soğukkanlı davranması, Suriyeye karşı olası bir müdahaleye tek başına girmemesi, üyesi olduğumuz NATOyu daha aktif hale getirmesi gerekmektedir


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, Türk askeri uçağının Akdeniz üzerindeki uluslararası sularda Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin, Türkiyenin soğukkanlı davranması, Suriyeye karşı olası bir müdahaleye tek başına girmemesi, üyesi olduğu NATOyu daha aktif hale getirmesi gerektiğini bildirdi.
     TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi de olan Bal, yaptığı yazılı açıklamada, bir keşif uçağına hiç uyarı yapılmadan doğrudan ateş açılması ve düşürülmesinin, uluslararası kurallara aykırı olduğunu belirtti.
     Suriyenin bu saldırısının iki başlıkta açıklanabileceğine dikkati çeken Bal, şöyle devam etti:
     Birincisi, Suriyede devlet otoritesinin kaybolmasından dolayı saldırı yapılan bölgede görevli bir komutanın kendi inisiyatifiyle böyle bir karar almış olması ihtimal dahilindedir. Bu durumda da Suriyenin içinde bulunduğu otorite boşluğu meydana çıkmaktadır. İkinci olarak, devlet yetkililerinin bilgisi dahilinde saldırı gerçekleşmiştir. Bu durumda da Suriye içindeki çatışmaları, ayrılıkları bitirmek için Suriye halkını, oluşturulacak bir dış düşmana karşı birleştirmek isteyebilirler. Bu şu demektir; Türkiye ile savaş ihtimali ortaya çıkarsa Suriye halkı içteki çatışmaları bırakıp kendilerine göre dış düşman olacak Türkiyeye karşı birleşeceklerdir. Yani Suriye yönetimi, Türkiye ile gerilimi yükseltip olası bir savaş durumunda Arap milliyetçiliğine oynayarak, kendilerine başka ülkelerden de destek sağlamayı hedeflemiş olabilir. Her iki durumda da Türkiyenin soğukkanlı davranması, Suriyeye karşı olası bir müdahaleye tek başına girmemesi, üyesi olduğumuz NATOyu daha aktif hale getirmesi gerekmektedir.
    
     -Suriyenin, Türkiyeyi kışkırtacak adım atması intihardır-
    
     Bal, uluslararası diplomaside savaşın bir araç olduğuna işaret ederek, savaşın son çare olarak kullanılması gerektiğini duyurdu.
     Bu aracın kullanılması halinde ülkenin eğitim, sağlık, ulaştırma ve teknoloji geliştirmeye harcayacağı para ve kaynağın savaşa harcanmak zorunda kalınabileceğini vurgulayan Bal, şunları kaydetti:
     Savaşın ciddi bedelleri vardır. Dolayısıyla bir taraftan bakarsanız Suriyenin, Türkiyeyi kışkırtacak adım atması intihardır. Hiçbir şekilde açıklanamaz. Öte yandan, her ne kadar küçük resme baktığımızda bir Türkiye-Suriye gerilimi görülse de büyük resme bakınca olayın aslında Batı blokuna karşı, Rusya-İran-Suriye blokunun çatışması olduğunu görmekteyiz. Suriye tek başına hamle yapmamakta, Rusya ve İranın da desteğini alarak hareket etmektedir. Bu bağlamda aktif diplomasiyle sorunları çözmek ve bir an önce Esed rejiminden Suriyeyi kurtarmak gerekmektedir.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Askeri uçağın düşürülmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER