ASO Başkanı Özdebir:

ASO Başkanı Özdebir: -Yatırım ve tüketim harcamalarındaki düşüş devam ederse bu yıl ekonomik büyüme yüzde 3ün de altında kalabilir -Tarım makineleri ve traktörde KDV oranı yüzde 18e yükseltilmeli, aradaki 10 puanlık fark çiftçi


ANKARA (A.A) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Yatırım ve tüketim harcamalarındaki düşüş devam ederse bu yıl ekonomik büyüme yüzde 3ün de altında kalabilir dedi.
     Özdebir, ASOnun Ekim ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara Sanayisinde Durum Tespiti ve Beklentiler anketinin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, sonuçların geçen yılın Eylül ayı sonuçlarıyla önemli bir farklılık göstermediğini ifade etti.
     Ekonomideki genel yavaşlamaya paralel olarak Ankara sanayisinin de yavaşladığını kaydeden Özdebir, Eylül sonunda, Haziran sonuna göre artış belirtenlerin oranı üretimde yüzde 54ten yüzde 48e, iç satışlarda yüzde 52,5ten yüzde 45e, dış satışlarda yüzde 34ten yüzde 29,5e, yeni siparişlerde yüzde 48den yüzde 43e, istihdamda yüzde 37den yüzde 34e, ithalatta yüzde 28den yüzde 22ye, hammadde fiyatlarında yüzde 56dan yüzde 48e düştü. Ürün fiyatlarında yüzde 25ten yüzde 30a, kredi kullanımında yüzde 41den yüzde 43e, stoklarda yüzde 29dan yüzde 32ye yükseldi. Ücretlerde artış belirtenlerin oranında ise bir değişiklik olmadı diye konuştu.
     Bu yılın Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracatın yüzde 14,5 artarak 13 milyar dolara çıktığını, ithalatın ise yüzde 5 azalarak 19 milyar dolara gerilediğini ifade eden Özdebir, İthalattaki düşüş cari işlemler açığını azaltıyor dedi.
    
     -Büyüme yüzde 3ün altında kalabilir-
    
     Eylül ayında, Reel Kesim Güven Endeksinin 103,1e, Tüketici Güven Endeksinin ise 88,8e gerilediğini hatırlatan Özdebir, Reel Kesim Güven Endeksinde Nisan ayından beri yaşanan düşüşün kendisini yatırımlarda da hissettirdiğini vurguladı.
     Özdebir, bütçe açığındaki artış nedeniyle vergilerin yükseltilmesinin iç talep ve tüketici güveni üzerinde olumsuz etki yarattığını belirterek, Yatırım ve tüketim harcamalarındaki düşüş devam ederse bu yıl ekonomik büyüme yüzde 3ün de altında kalabilir ifadesini kullandı.
    
     -Tarım makineleri ve traktörde KDV oranı yüzde 18e yükseltilmeli
    
     Hızlı kentleşme ve sanayileşmenin, tarım arazilerinin korunmasını zorlaştırdığını belirten Özdebir, belediyelerin değerli tarım arazileri üzerinde sanayi lekeleri oluşturduğunu ve yeni yerleşim bölgelerinin kurulmasına izin verdiğini söyledi. Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) kurulması için 20 kurumdan izin alınması gerektiğini ancak tarım arazilerinin bir imzayla sanayi ya da yerleşim bölgesine dönüştürülebildiğini anlatan Özdebir, OSBler dışında sanayileşmeye izin verilmemeli, tarım arazileri üzerinde sanayi lekesi oluşturma girişimleri sıkı biçimde denetlenmeli ve engellenmeli görüşünü dile getirdi.
     Özdebir ayrıca, tarım makineleri ve traktör ithalatında alınan KDV oranının yüzde 8 olduğunu anımsatarak, bu oranın ithalatçı üzerinde bir KDV yükü bırakmazken yerli üreticiyi cezalandırdığını ve ithalatı teşvik ettiğini savundu.
     Traktör ithalatının geçen yıl yaklaşık yüzde 70 artarak 22 bine ulaştığını ifade eden Özdebir, Tarım makineleri ve traktörde KDV oranı yüzde 18e yükseltilmeli, aradaki 10 puanlık fark da çiftçiyi sübvanse etmekte kullanılmalı dedi.
    
     -Karar yerli üretici adına olumlu-
    
     ASO Başkanı, canlı hayvan ve et ithalinde uygulanan gümrük vergilerinin yükseltilmesinin, yerli üreticiyi desteklemek amacıyla alınmış olumlu bir karar olduğunun altını çizdi. Türkiyede yem fiyatlarının yüksek olduğunu ifade eden Özdebir, yem üretimini artırmak için yem bitkilerinin ekiminin teşvik edilmesi ve buna göre bir arazi planlaması yapılması gerektiğini dile getirdi.
     Tarım sektörünün en önemli sorununun düşük verimlilik olduğunu kaydeden Özdebir, tarımda verimliliğin artması için öncelikli olarak arazi piyasasının geliştirilmesi ve tarımsal arazilerdeki mülkiyet sorunlarının giderilmesinin gerektiğini kaydetti.
     Özdebir, Türkiyenin mevcut miras hukukunun, tarım arazilerinin çok hisseli olmasına yol açtığına dikkati çekerek, İzale-i şuyu davaları yıllarca devam ediyor. Mahkeme masrafları çoğu kez arazinin değerinin üzerine çıkıyor. Bu sorun, yapısal bir sorundur. Bizim vergilendirme önerimiz, çok hisseli yapısı nedeniyle ekilmeyen arazilerin sahiplerini toprağı ekmeye, eğer ekmeyeceklerse de satmaya teşvik etmeyi hedefliyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Necip Fazıl Çelik - İbrahim Yılmaz
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber ASO Başkanı Özdebir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER