ASO Başkanı Özdebir:

ASO Başkanı Özdebir: -Merkez Bankasının para politikası duruşunu gözden geçirmesinde büyük yarar görmekteyiz -İhracatın artış hızındaki yavaşlama bu yıl da devam ederse dış ticaretin büyümeye katkısı bu yıl negatife dönebil


ANKARA (A.A) - Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının para politikası duruşunu gözden geçirmesinde büyük yarar görmekteyiz dedi.
     ASOnun Şubat ayı Meclis Toplantısında konuşan Özdebir, Merkez Bankasının sıkı para politikasına devam ettiğini hatırlattı. Özdebir, Merkez Bankasının faiz koridorunun alt sınırını aşağı çekerken karşılık oranlarını artırmakla piyasadan para çektiğini ifade etti.
     Son para politikası kararlarıyla birlikte piyasadan 1,4 milyar lira ve 900 milyon doların çekilmiş olacağını öne süren Özdebir, piyasalardaki likidite sıkıntısının ödemeleri aksattığını ve işletme sermayesi ihtiyacını artırdığını söyledi.
     Ekonomi yönetiminin kredi hacmindeki artışı yüzde 15le sınırlandırmayı hedeflemekle krediye erişimi zorlaştırdığını ileri süren Özdebir, şu değerlendirmelerde bulundu:
     Bankalar, yüzde 15 sınırı karşısında kredilerini en sağlam olarak gördükleri müşterilerine kullandırıyorlar. Zayıf halka olarak gördükleri işletmelerden ise çok yüksek faizler talep etmektedirler. Büyüme hızının düştüğü, likiditenin kısıldığı, kredi hacminin sınırlandığı ve ödemelerin aksadığı bir ortamda, sermaye ihtiyacı içerisinde olan işletmelerimizin ayakta kalması çok zorlaşmaktadır. Bu nedenle Merkez Bankasının para politikası duruşunu gözden geçirmesinde büyük yarar görmekteyiz.
    
     -Dış ticaretin büyümeye katkısı bu yıl negatife dönebilir-
    
     Toplantıda geçen yılın sonunda üyeler arasında gerçekleştirilen anket sonuçlarını değerlendiren Özdebir, bu sonuçların 2012 yılının üçüncü çeyreğine göre son çeyrekte Ankara sanayisinde bir yavaşlamaya işaret ettiğini ifade etti.
     2012 yılının Ankara sanayisi için ihracat açısından verimli bir yıl olmadığını ifade eden Özdebir, geçen yılın ülke sanayisi için de çok parlak bir yıl olmadığını öne sürdü.
     Özdebir, İhracatın artış hızındaki yavaşlama bu yıl da devam ederse geçen yıl pozitif olan dış ticaretin büyümeye katkısı bu yıl negatife dönebilir. Zaten dış ticaretin büyümeye katkısı olmasaydı bu yıl büyümek yerine küçülürdük dedi.
     Sanayi üretimi ve diğer ekonomik verilere göre 2012 yılından yüzde 2-2,5 oranında bir büyüme beklediklerini anlatan Özdebir, geçen yılın büyüme oranının yüzde 4 olarak tahmin edildiğini hatırlattı. Özdebir, 2011 yılındaki yüzde 8,5lik büyümeye bakıldığında 2012 yılında beklenen büyüme oranının, büyüme hızında yarı yarıya düşüş anlamına geldiğini kaydetti.
     Orta Vadeli Programda (OVP) 2012 yılı hedeflerinin ihracat haricinde tutmadığını dile getiren Özdebir, böyle bir ortamda iş dünyasının sıkıntıya girmesinin normal olduğunu iddia etti.
    
     -TOBB hakkındaki açıklamaları-
    
     Geçen hafta bir grup gazeteciyle bir araya geldikleri bir sohbette Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hakkında söylediklerinin basında yer aldığını hatırlatan Özdebir, konu üzerindeki görüşlerini tekrar paylaşmak ihtiyacı hissettiğini dile getirdi.
     TOBB Başkanının (Rifat Hisarcıklıoğlu) bugüne kadar yaptıklarının inkar edilemeyeceğini dile getiren Özdebir, TOBB Başkanının yaptıklarından birinin de oda başkanlığının iki dönemle sınırlandırılması olduğunu ifade etti. Seçilme hakkına getirilen bu sınırlandırmanın, Başkanın önerisiyle yasaya konulduğunu söyleyen Özdebir şöyle konuştu:
     Sayın Başkan yıllardır bu kararın arkasında durmuş, bugüne kadar da kendisi tarafından herhangi bir adaylık açıklaması yapılmamıştır. Sohbet sırasında Başkanın çok çalıştığını, yurt içinde ve yurt dışında ülkemizi iyi temsil ettiğini söyledikten sonra Ben olsam yurt dışı görevler uhdesinde kalmak şartıyla seçimlere girmezdim dedim. Seçme ve seçilme hakkının sınırlandırılmaması konusunda Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar yeni bir ortam oluşturmuştur. Mevcut şartlar altında seçim yarışına girmek veya girmemek herkesin en tabii hakkıdır. Ayrıcı konuşmamda TOBBun tüzel kişiliğini rencide edecek bir ifadem de olmamıştır. Diğer yandan bazı gerçekleri söylemek, sıkıntıları dile getirmek bizim gibi meslek örgütlerinin, özellikle çatı örgütlerinin en temel görevidir.
    
     Muhabir: Hüseyin Demir - Erdal Çelikel
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber ASO Başkanı Özdebir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER