Atıklarla başladığı minyatür merakı sanata dönüştü

Atıklarla başladığı minyatür merakı sanata dönüştü -Çok etkilendiği Mevlana Müzesinin minyatürünü yapmaya karar vererek sanat yaşamına adım atan emekli öğretmen Fikri Çalışkan, cam, plastik, karton gibi atıklarla başladığı sanatını gelişti


MALATYA (A.A) - Aslan Tektaş - Darende ilçesinde, emekli öğretmen Fikri Çalışkanın cam, plastik ve karton gibi atıklarla yaptığı minyatürler görenlerin dikkatini çekiyor.
     Emekli öğretmen Fikri Çalışkanın, boş zamanlarını değerlendirmek için atıklarla hobi olarak başladığı, daha sonra tutku haline gelen minyatür merakı, sanata dönüştü.
     Çok etkilendiği Mevlana Türbesinin minyatürünü yapmaya karar vererek sanat yaşamına adım atan Çalışkan, cam, plastik, karton gibi atıklarla başladığı sanatını geliştirerek memleketi Darendede ilk sergisini açtı.
     Pamukkaleden Sümela Manastırına, Mevlana Müzesinden Somuncu Baba Külliyesine kadar Türkiyenin dört bir yanındaki tarihi, turistik ve kültürel mekanların minyatürünü yapan Çalışkan, sergisine adeta Türkiyeyi sığdırdı.
     Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi gibi öğretmen olan kızını Konyada ziyaret ettiği zaman Mevlana Müzesinden çok etkilendiğini anlattı.
     Bir hafta boyunca müzeye gidip gelip incelemelerde bulunduğu, fotoğraflar çektiğini belirten Çalışkan, daha sonra memleketine gelerek Mevlana Müzesinin minyatürünü yapmaya başladığını söyledi.
     Gençlik yıllarında Güzel Sanatlar Fakültesinde eğitim almak istediğini ancak o günkü şartlar nedeniyle öğretmenliği tercih ettiğini dile getiren Çalışkan, sanata karşı içindeki sevginin yıllarca devam ettiğini belirtti.
     Minyatür yapımını öğrenirken bu alanda araştırma yaparak kendini geliştirdiğini ifade eden Çalışkan, ilk etapta cam, karton, plastik gibi atık malzemelerle minyatür yaptığını, 20 kilo ağırlığındaki Mevlana Müzesi minyatürünü 3 ayda tamamladığını söyledi.
     Mevlana Müzesinin ardından Türkiyenin diğer tarihi, kültürel ve turistik mekanlarının minyatürünü yapmaya karar verdiğini anlatan Çalışkan, yaklaşık 3 yıllık çalışmasıyla memleketinde sergi açmaya karar verdiğini dile getirdi.
     Mevlana Müzesi minyatüründe hem türbenin yer aldığı kısımı hem de semazenlerin olduğu bölümleri ayrı ayrı yaptığını anlatan Çalışkan, minyatüre yerleştirdiği küçük bir motorla müze önündeki şadırvandan su akmasını ve semazenlerin dönmesini sağlayabildiğini ifade etti.
     Somuncu Baba Külliyesinin minyatürü hakkında bilgi veren Çalışkan, Minyatürler yapmaya başlayınca birkaç eser de memleketimden olsun istedim. Detaylarıyla fotoğrafladığım Somuncu Baba Külliyesinin minyatürünü yapmaya başladım. Takıldığım yerlerde gelip baktım, bazı yerlerinde kullandığım kaya parçalarını yöresel doku olsun diye o civardan alarak minyatürüme ekleyip çalışmayı tamamladım. Caminin önündeki Tohma Çayının akışı dahil, külliyenin aslını minyatürüme yansıttım diye konuştu.
     Çalışkan, şunları söyledi:
     Sabır isteyen bu uğraş benim en büyük zevkim oldu. Minyatürler, polyesterden yapıldığı için de yıllarca eskimeyecek nitelikte oluyor. Yılların uğraşı sonucu neredeyse Türkiyenin en önemli eserlerini, kültürel değerlerini minyatürle yansıtabildim. İlk sergimi de memleketimde açtım. Bu benim için büyük bir onur. Sanat insana huzur veriyor. Ben de minyatür sanatına merak salarak onu en güzel şekilde yapmaya çalıştım.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Atıklarla başladığı minyatür merakı sanata dönüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER