Atıl durumdaki okul kadınlar kahvehanesine dönüştürüldü

Atıl durumdaki okul kadınlar kahvehanesine dönüştürüldü -Bigada, her akşam kahvehanede toplanan yaklaşık 40 kadın, muhabbet ediyor, günü değerlendiriyor ve el işi yapıyor


ÇANAKKALE (A.A) - Serten Akkaya - Biga ilçesine bağlı Işıkeli köyünde, atıl durumdaki bir okul binası kadınlar kahvehanesine dönüştürüldü. Her akşam kahvehanede toplanan yaklaşık 40 kadın, muhabbet ediyor, günü değerlendiriyor ve el işi yapıyor.
     Işıkeli köyünde yaşayan kadınlar, uzun süredir atıl haldeki okul binasının kadınlar kahvehanesine dönüştürülmesi konusunda muhtar Fahri Tekine talepte bulundu. Talebi olumlu karşılayan Tekin, okul binasını tadilattan geçirip, işlevsel hale getirdi. Yapılan bazı değişikliklerle bina kadınlar kahvehanesi olarak hizmet vermeye başladı.
     Muhtar Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlardan böyle bir talep gelmesinin ardından çalışmalara başladıklarını belirterek, Okul binamız yıllardır atıl şekilde duruyordu. Kadınlarımızın talebi üzerine hem okulun ayakta kalması hem de kadınlarımızın faydalanması için tamir ettik ve kullanıma açtık dedi.
     Tekin, köyde yaşayan yaklaşık 40 kadının her akşam yatsı namazından sonra kahvehanede bir araya geldiğini, muhabbet edip, günü değerlendirdiğini, el işlerini yaptıktan sonra evlerine gittiğini bildirdi.
     Kahvehaneye gelen Reyhan Arslan, daha önce eski bir evde bir araya geldiklerini ifade ederek, Orası dar gelince muhtarımızdan boş duran okulu istedik. Burasının el birliğiyle temizliğini yaptık. Caminin eski halılarını aldık. Herkes evinden kullanmadığı örtüsünü, divanını getirdi. Muhtarımız boyasını, badanasını yaptı. Bu yıl lavabomuzu da yaptırdı. Odunumuzu kapıya kadar getiriyor. Kendisine teşekkür ederiz. Kahvehanede tek eksiğimiz televizyon. Bazı dizileri televizyon olmadığı için kaçırıyoruz diye konuştu. Arslan, bir araya geldikleri perşembe akşamları da Kuran-ı Kerim okuduklarını kaydetti.
     Pomak kökenli olan Nesibe Kosa ise toplandıklarında el işlerini de yaptıklarını belirterek, Köyümüzün kadınları el işine yatkın ancak el emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yaptıklarımızı pazara satmaya götürüyoruz, elimizde kalıyor. Kızlarımız evlenince Bigaya yerleşiyor. Çocuklarımız Bigada okuyor, köyümüzden göç var. Kızlarımız Pomakça anlıyor ama konuşamıyor. Biz Pomakça konuşuyoruz ve Pomak kültürünü yaşatıyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Atıl durumdaki okul kadınlar kahvehanesine dönüştürüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER