ATSO Geleneksel Ödül Töreni

ATSO Geleneksel Ödül Töreni -TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: -Çocuklarımızı eğitimden mahrum bırakacak böyle bir zihniyeti, okul yaktıracak kadar gözleri dönenleri burada lanetliyorum. Bunlara da tepki göstermeyip hala binbir türlü


ANTALYA (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB tarafından Vanda inşa ettirilen ilköğretim okuluna yönelik kundaklamayı hatırlatarak, Çocuklarımızı eğitimden mahrum bırakacak böyle bir zihniyeti, okul yaktıracak kadar gözleri dönenleri burada lanetliyorum. Bunlara da tepki göstermeyip hala binbir türlü bahaneyle koruyanlara da lanet olsun diyorum dedi.
     Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) geleneksel ödül töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına başlarken bugün Mardindeki terörist saldırıda şehit olan Astsubay Üstçavuş İlker Düzovanın ailesine sabır diledi.
     TOBB olarak 3 gün önce Vandan üzüntülü bir haber aldıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, 14 yıl öne TOBBun inşa ettiği, 3 sene önce de kapasitesini büyüterek depreme dayanıklı hale getirdikleri ilköğretim okulunun kundaklandığını hatırlattı. Okulda maddi hasar oluştuğunu, ancak can kaybı yaşanmamasından mutluluk duyduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
     Buradan, Antalyamızdan şöyle bir seslenmek istiyorum: Özellikle çocuklarımızı eğitimden mahrum bırakacak böyle bir zihniyeti, okul yaktıracak kadar gözleri dönenleri burada lanetliyorum. Bunlara da tepki göstermeyip hala binbir türlü bahaneyle koruyanlara da lanet olsun diyorum. Yalnız şunu kimse unutmasın ki TOBB yönetim kurulumuz ve camiamız olarak Türk eğitimine bugüne kadar 75 milyon liralık yatırım yaptık. Biz yatırım yapmaya devam edeceğiz. Çünkü geleceğimiz bizim gençlerimiz. TOBB olarak eğitime katkı yapmaya devam edeceğiz.
    
     -Kayseri kıskanacak-
    
     Rifat Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar Antalyaya 32 kez geldiğine dikkati çekti. Allahtan buradan Kayseriye naklen yayın yapılmıyor. Bizim Kayserililerin haberi olmayacak şeklinde espri yapan Hisarcıklıoğlu, Kayserinin haberi olsa büyük bir kıskançlık olacağını unutmayın. Antalya bunu hak ediyor. Biz daha az gelişmişiz. Antalya dinamik bir ekonomi, her tarafıyla dört dörtlük çalışan şehrimiz. Onun için de Türk özel sektörünün başkanı olarak Antalyanın yanında olmak durumundayız dedi.
     Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcının iş dünyası için önemli çalışmaları olduğunu anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, Bakan Yazıcının girişimleriyle gümrük kapılarında yapılan düzenleme çalışmalarının çok önemli olduğunu vurguladı.
     Üç yıl önce Türk ve Yunan başbakanların İpsalada buluştuğu bir töreni örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yunan Başbakanı bizim Başbakana diyor ki, kendi kapısından geçerek kara yoluyla geldiği için, (Sizin kapı batı olmuş, bizim kapı doğu olmuş). Ülkenin imajı açısından, ülkeye girilen ilk yer ya limandır ya havalimanıdır ya karayolu gümrük kapısıdır. Yunan Başbakanına bunu söylettirebildiysek ne mutlu bize. Başka ne kazandık- Yap işlet devret modeliyle her türlü zamanı ölçmeye başladı. Hangi işlem ne kadar kısaltılabilir, bürokratik işlem nasıl azaltılabilir diye çalışmalar yapıyoruz. Burada baktık ki gümrük kapılarının modernizasyonu öncesiyle şimdiki bekleme süresi yarı yarıya inmiş durumda. Türkiye olarak, sanayici ve ihracatçı olarak ihracatımızın yüzde 50sini kara gümrük kapılarıyla yapıyoruz. Bu yıl itibarıyla 75 milyar dolarlık ihracatımızı kara yoluyla yapmış olacağız. Bunu da en iyi Antalyadaki seracılar bilir. Sarp Gümrük Kapısının kapasitesi, dünyanın ikinci büyük kapısı olan Kapıkuleden geçen insan sayısına eşit oldu. Onun için orada bekleme süreleri biraz arttı. Gümrük kapılarındaki bekleme süresi yarı yarıya indi. Bunun özel sektör olarak bize kazandırdığı nakliyenin, navlunun düşmesiyle kazandırdığı para yıllık tam 410 milyon lira oldu. Bakanımız bu işi yap işlet devret diye bize vermekle beraber şu salonda olan bizlerin, ihracatçı olan arkadaşlarımızın cebine 410 milyon lira para koymuş oldu. Ama bunu kimse fark etmiyor.
     Devletin de bu çalışmadan 250 milyon dolar kazandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Devletin cebinden çıksa ne olacaktı- O zaman belki de Antalyanın duble yolu olmayacaktı, bir yerde eksiklik olacaktı veya devletimiz o kadar borçlanacaktı diye konuştu.
    
     -Türk Ticaret Kanunundaki değişiklikler-
    
     Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Ticaret Kanunundaki değişikliklerin önemli yararları olduğuna işaret etti. Yasadaki değişiklikle Türk özel sektörünün üzerinden 6 milyar liralık bir yükün kaldırıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, Hiçbirimiz bunun farkında değildik çünkü cebimizden daha çıkmamıştı. Ama 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girmeseydi bu 6 ay içinde hepinizin cebinden tam 3 milyar lira çıkmış olacaktı diye konuştu.
     Hisarcıklıoğlu, ticaret ve sanayicilikle uğraşanların hapse girme riskine de işaret etti. Yasadaki değişiklikle 18 ay hapis cezasının kalktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yani mal aldın, sattın, riske girdin hapisten kurtuluşun yoktu açık söyleyeyim. Bir tanesini anlatacağım. Bir iş yeri tabelasız olmaz. Herkesin iş yerinde mutlaka bir tabela vardır. Ne yaparsan yap tabelası vardır. Kanun diyordu ki tabela gece düştü, tespit ettiler, 73 bin lira cezası vardı. Bunu yazanlar için almaları yok, satmaları yok, senet ödememişler 73 bin liranın nasıl kazanılacağını onlar bilemez. İstanbullular için de 73 bin lira para değil belki ama Anadolu için bir servet. Birçok iş yerinin sermayesi 73 bin lira. Ödeyemedin kaç gün hapis yatıyorsun- Tam 730 gün hapis yatacaktın. Söylerken laf olsun diye söylemiyorum. Bu fıkra da değil. Gerçekti bu. Kanunda aynen böyle yazıyordu. Ama sayın bakanımızdan, odalarımızdan, borsalarımızdan, meclisimizden Allah razı olsun. Bu değişiklikle modern bir Türk Ticaret Kanununa kavuştuk.
     Hisarcıklıoğlu, Borçlar Kanununda da benzeri bir çözüm beklediklerini dile getirdi. Özellikle karşılıksız çekler konusunda yaşanabilecek sıkıntıya değinen Hisarcıklıoğlu, bu konuda Adalet Bakanı ile yaptıkları bir konuşmadan örnek verdi. Adalet Bakanının çek nedeniyle hapis cezasına bağlanmış dosya sayısını 240 bin olarak açıkladığını belirten Hisarcıklıoğlu Hapishanelerin kapasitesi 140 bin. Hapishanelerin kapasitesi bizim karşılıksız çekten dolayı insanları içeri alacak kapasitede değil. Eğer atacaksak bir buçuk misli kapasite artırmak lazım diye konuştu.
    
     -Yan gelip yatmak yok-
    
     TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalyanın turizm potansiyeline işaret ederek, bu potansiyeli yıla yaymak için çalışmak gerektiğini vurguladı. Antalyaya 11 milyon turist geliyor diye yan gelip yatmak yok kardeşim diyen Hisarcıklıoğlu, destinasyonun çeşitlendirilmesi ve inovasyon yapılması gerektiğini bildirdi.
     Antalyanın kapasitesinin 11 milyon olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
     Açık söylüyorum. Dünyada her 100 kişiden biri Antalyaya geliyor. Antalyanın hedef koyması lazım. Bunu ikiye çıkarırsan hem sen hem ben zenginleşeceğim. Özellikle EXPO için Antalyayı tebrik ediyorum. Kanununuz da çıktı. İnşallah alnımızın akıyla bunu yaparsak Antalyaya 5 milyon turist gelecek demektir. 5 milyon turist, bugünkü rakamlara göre Antalyaya 5 milyar dolar gelir gelecek demektir. Bu müthiş bir potansiyel. Antalyayı buna hızla hazırlamamız lazım.
     Türkiyenin yılda 32 milyon turisti ağırladığını ve dünya destinasyonunda ilk 6 içine girdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin Akdeniz çanağında bir numara olduğunu kaydetti. Akdeniz çanağındaki diğer ülkelerdeki tesislerden örnek veren Hisarcıklıoğlu, İtalyada beş yıldızlı dedikleri oteller var ya, onunla bizimkini mukayese edin, bizimkisi 7 yıldızdır. Servis dersen bizim arkadaşların kalitesini orada bulamazsınız dedi.
     TÜİK verilerine göre Türkiyenin turizmden 30 milyar dolar gelir elde ettiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, turizmin cari açığa pozitif katkısı olduğunu bildirdi.
     Yeni anayasaya yönelik çalışmalara da değinen Hisarcıklıoğlu, Bugüne kadar her şey yapıldı, ama artık sistemi yeniden inşa etmemiz lazım. İnşaata başlamak için orta kattan başlayamayız. Sistemin inşası temelden başladı. Temel de anayasadır diye konuştu.
     Bunu yapabilmek için siyasetçi ve bürokratların cesaretlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Aramıza nifak, ayrılık sokmamamız lazım. Birlik ve beraberliği devam ettirebilirsek, birbirimizi sevebilirsek ki insan olmanın en büyük özelliğidir, bizim şu bileğimizi kimse bükemez dedi.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO Geleneksel Ödül Töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER