ATSO Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATSO Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı -Toplantıda meslek gruplarının NACE kotlamalarına göre belirlenmesi uygulaması tartışıldı -ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -Gruplar oluşturulurken hile yapılmış deniliyor, herkes mi üçk


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) 2009-2013 döneminin son meclis toplantısında meslek gruplarının belirlendiği NACE kotlamaları, Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak ve meclis üyeleri arasında tartışmalara neden oldu.
     ATSOnun Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Toplantısı Salonunda yapıldı. Bir önceki yıla ait meclis toplantı tutanaklarının okunduğu toplantıda, NACE kotlarına göre yeni oluşan meslek grupları konusu tartışıldı.
     Meclis Başkanı Ali Rıza Akıncı, toplantıda NACE kotlamaları hakkında bilgilendirme yaptı. Meslek gruplarının NACE kotlarına göre yeniden gruplandırıldığını anlatan Akıncı, uygulamanın Türkiyenin menfaatine olduğunu ancak uygulamalar konusunda çeşitli sorunlar yaşandığını belirtti.
     Aynı sektörü temsil eden meslek gruplarının aynı grupta yer almadıklarına işaret eden Akıncı, farklı sektörlerde yer alan meslek kuruluşlarının da aynı grupta bulunduğunu söyledi. Aynı işi yapanların aynı grupta yer alması gerektiğini vurgulayan Akıncı, doğru gruplandırma yapılmadığı gerekçesiyle bazı gruplarda yeterince üye sayısına ulaşılamadığını kaydetti.
     ATSO seçimlerinin 9 Şubatta yapılacağını hatırlatan Akncı, NACE kotlamalarının kendilerine 15 Ocakta açıklandığını belirterek, Bu süre içinde nasıl çalışma yapacağız dedi.
     Ayrıca bazı meclis üyelerinin yeni listeler konusunda 15 Ocaktan önce bilgi sahibi olduğuna değinen Akıncı, bu durumun adaletli olmadığını savundu.
     Emlak sektöründe yer alan Meclis Üyesi Halil Ersoyun 15 Ocaktan önce emlak sektöründe değil, bilgisayar sistemi sektöründe olduğunu öğrendiğini ifade eden Akıncı, Halil Ersoya Biz listelere 15 Ocakta öğrenirken siz bunu nasıl daha önce öğrendiniz sorusunu yöneltti.
     Akıncı, seçimlerin 1 Şubat ile 31 Mart tarihleri arasında yapılacağını, 9 Şubatta yapılmasına da bir anlam veremediğini kaydetti.
    
     -Benim suçum ne--
    
     Söz alan Meclis Üyesi Halil Ersoy da ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çetin Budaktan öğrendiğini söyledi. Gruplandırma konusunda mağdur olduğunu dile getiren Ersoy, Emlak sektörünü var eden kişiyim, bu sektörün gelişmesi için mücadele ediyorum. Bilgisayar sistemi grubunda nasıl yer aldığımı bilmiyorum. Fatmagülün suçu ne- gibi olacak ama benim suçum ne dedi.
     Meslis Üyesi Osman Doğaner de kendilerinin ayakkabıcılar sektöründe yer aldıklarını belirterek, ayakkabıcılar grubunun yeterli üye sayısına ulaşamadığı için yok olacağını kaydetti. Ayakkabıcı sektörünün perdeciler, mefruşatçılar grubuna dahil edildiğini söyleyen Doğaner, Deri ve çantacılar gurubu dururken bizim perdeci, mefruşatçılar grubuna girmemize bir anlam veremiyoruz. Ayakkabıcıların bu grupla bir bağlantısı yok diye konuştu.
    
     -Derdimiz hizmet olmalı-
    
     ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak da meslek gruplarını daha önce kendi kurumların belirlediğini, şimdi ise NACE kotlamasıyla belirlendiğini söyledi. NACE kotlamasına göre meslek gruplarının ulusal ve uluslararası standartlara uygun hale getirildiğini ifade eden Budak, bu çalışmanın 2011 yılından bu yana devam ettiğini kaydetti.
     Grupları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin değil, firmaların kendilerinin belirlediğini vurgulayan Budak, bir grubun oluşabilmesi için minimum sayı belirlendiğini, ATSO için ise meslek grubunun en az 150 üyeden oluşması gerektiği standardı getirildiğini belirtti. Bu sayının altında kalan sektörlerin ise kendilerine daha yakın bir gruba dahil edildiklerini anlatan Budak, TOBB tarafından kimseye NACE kodu verilmemiştir, işletmeler faaliyet alanlarını kendileri beyan etmişlerdir. Bir NACE kodu aldıysanız bunu siz aldınız dedi.
     Aynı sektördeki meslek kuruluşların farklı gruplarda yer alması yönündeki eleştirilere ise Budak, birden fazla alanda faaliyet gösteren firmanın en fazla ciro yaptığı şirketinin baz alınarak NACE kotlaması verildiğini söyledi.
     Ayrıca bulunduğu meslek gurubunda yer almak istemeyenlerin de itiraz edebildiklerini kaydeden Budak, itiraz edenler hakkında gerekli düzeltmenin yapıldığını bildirdi. Uygulamanın 2 yıldır gündemde olduğunu dile getiren Budak, Meclis Başkanı Akıncının bugüne kadar bu sorunları dile getirmediğini ifade etti.
    
     -Şikayet kültürü Antalyadaki iş adamlarına hiç yakışmıyor-
    
     Bu konuda haksız eleştirilerin yapılmasından yakınan Budak, şunları söyledi:
     Hanginizin burada bir kartvizit elde etme ihtiyacı var, bugün burada görev yaparsınız, yarın başka yerde. Önemli olan hizmet değil mi- Bu şikayet kültürü Antalyadaki iş adamlarına hiç yakışmıyor. NACE seçim mi demek, Türkiyede bir uyumlaştırma süreci yaşanıyor ve bu da devrim niteliğinde bir çalışma. Gruplar oluşturulurken hile yapılmış deniliyor, herkes mi üçkağıtçı, olgun yaşlardayız. Eğer seçimse mesele ben böyle işin içinde yokum, eğer hizmetse ben hizmet için her yerdeyim. Hizmet için olalım arkadaşlar.
     Siyaset kültürü, şikayet kültürünün iş adamının kültürü olmaması gerektiğini vurgulayan Budak, 130 yıllık kurumun yıpratılmaması gerektiğini belirtti.
     Budak, seçimin 9 Şubatta yapılması yönündeki kararı da yönetim kurulunun aldığını bildirdi.
     Alışveriş merkezleri konusunda ATSOnun toplu alışveriş merkezlerini desteklediğini sadece kent planı olmadan yapılmalarına karşı olduklarını söyleyen Budak, iş adamlarının daima örnek olması gerektiğini ve sorunları diyalogla aşması gerektiğini bildirdi.
     4 yıl boyunca hiç kimseyle kavga etmediğini, daima Antalya için projeler ürettiklerini anlatan Budak, Akdeniz insanıyım, kendi itibarımı odanın önüne koymadım, arkasına koydum. Seçimlere gidiyoruz. Türkiyeye örnek olması lazım, yeter ki ortamı germeyelim diye konuştu.
     Rekabetin projelerle, fikirlerle yapılması gerektiğine değinen Budak, çalışma arkadaşlarına da teşekkür etti.
     Meclis Başkanı Ali Rıza AKıncı da söz alarak şikayet kültürü ile demokrasi kültürünün birbirine karıştırılmamasını istedi.
     Toplantı dilek ve temennilerin konuşulmasıyla sona erdi.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER