Avrupa yakasına kurbanlık hayvan sevkıyatı

Avrupa yakasına kurbanlık hayvan sevkıyatı -Gümüşhane Valiliği, yetiştiricilerin şap hastalığı konusunda dikkatli olmalarını istedi


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Valiliği, Avrupa yakasına kurbanlık hayvan sevkıyatı yapacak olan yetiştiricilerin şap hastalığı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.
     Gümüşhane Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda iki yıl önce Dünya Hayvan Sağlık Örgütü (OIE) tarafından Trakya bölgesine şap hastalığından aşılı arilik statüsü verildiğini anımsattı.
     Açıklamada, bu bölgeye hayvan sevkıyatı yapanların çeşitli kriterlere uymaları gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
     Gümüşhaneden Trakya veya İstanbulun Avrupa yakasına hayvan sevki yaptırmak isteyen yetiştiricilerin, hayvan sevk günü şap belirtisinin bulunmaması, hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmaları, işletmenin 10 kilometre çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olması gerekiyor. Sevk öncesinde hayvanların 30 gün süreyle bir işletmede izole edilmesi gerekiyor. Bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olmalıdır. Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamış olmalıdır. Bu kurallar ışığında İstanbulun Avrupa yakası da dahil olmak üzere Anadoludan Trakyaya hayvan sevki yapmak isteyen yetiştiricilerimizin mağdur olmamaları ve testlerin yapılabilmesi için hayvan sevk tarihinden en az 3 ay önce işletmelerine kaydettirmeleri, il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir / Burak Altunöz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Avrupa yakasına kurbanlık hayvan sevkıyatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER