Ayasofyanın ibadete açılması tartışması

Ayasofyanın ibadete açılması tartışması -Trabzon Muhtarlar Derneği Başkanı Kaya: Ayasofya resmi kayıtlarda halen cami olarak görülmektedir. Şu anda vakıf kanunlarına aykırı bir şekilde müze olarak işletilmesi de zaten yasal değild


TRABZON (A.A) - Trabzon Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yenicuma Mahallesi Muhtarı Metin Kaya, Ayasofya usulüne uygun restore edilerek ibadete açılmalıdır dedi.
     Metin Kaya yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın yaptığı açıklamada Trabzona ilişkin çok önemli bir hususa parmak bastığını ve Ayasofya Müzesinin yeniden ibadete açılmasını gündeme getirdiğini söyledi.
     Bu durumun ilk defa dile getirilen, duyulan veya istenilen bir şey olmadığını belirten Kaya, Ayasofya, Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet Hanın Trabzonu fethettikten sonra bu şehirde camiye çevirdiği 3 kiliseden biridir. Ayasofya resmi kayıtlarda halen cami olarak görülmektedir. Şu anda vakıf kanunlarına aykırı bir şekilde müze olarak işletilmesi de zaten yasal değildir. Bu nedenle Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmetin kemiklerini daha fazla sızlatmadan, Ayasofya usulüne uygun restore edilerek ibadete açılmalıdır dedi.
     Ayasofyaya gelen turist sayısında azalma olacağı endişesinin ise yersiz olduğunu ifade eden Kaya, şunları ifade etti:
     Muhtarı olduğum Yenicuma Mahallesindeki Yenicuma Camisi de önceden kiliseydi. Yine Fatih Sultan Mehmet burada ilk Cuma namazını kılarak kiliseyi camiye çevirmiştir. Eski tarihi yapı cami olmasına rağmen her yıl binlerce turistin ilgisini çekmektedir. Bu nedenle biz kendi ecdatlarımızın bize bıraktıkları haliyle tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız. Dilerim en kısa sürede Ayasofya Müzesi cami olarak restore edilip ibadete açılır
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber Ayasofyanın ibadete açılması tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER