Aydın kestanesi için tanıtım atağı

Aydın kestanesi için tanıtım atağı -ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan: Aydın, Türkiyedeki kestane üretiminde ilk sırada ancak kestane denilince akla Bursa geliyor -Aydının kestane üretimi konusunda isminin ön pl


AYDIN (A.A) - Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Ertan, Aydının Türkiyedeki kestane üretiminde ilk sırada olduğunu ancak kestane denilince akla Bursanın geldiğini belirterek, Aydının kestane üretimi konusunda isminin ön plana çıkarılması için çalışma yapıyoruz dedi.
     Doç. Dr. Ertan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydının, yılda 16 bin ton kestane yetiştirerek ülke genelindeki üretimin toplam 3te birini gerçekleştirdiğini belirtti.
     Bursada yılda 5-6 bin ton kestane üretilmesine karşın kestane denilince akla bu kentin geldiğini kaydeden Ertan, Kestane şekerinden dolayı insanlar kestanenin en çok Bursada yetiştirildiğini sanıyor. Aydında kestane ağaçları ova kesimlerinde olmayıp 700 metre rakımdan itibaren yetiştiği için yerel halk dahi kentteki kestane varlığından haberdar olmayabiliyor diye konuştu.
     Aydını kestane konusunda bir numara yapmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Ertan şöyle konuştu:
     Aydın, Türkiyedeki kestane üretiminde ilk sırada ancak kestane denilince akla Bursa geliyor. Aydının kestane üretimi konusunda isminin ön plana çıkarılması için çalışma yapıyoruz. Kestanenin iri olması, kabuğunun kolay soyulması, tohum zarının mevye etine girmemiş olması üründe aranan özelliklerdir. Aydında yetişen kestaneler bu özellikler açısından çok iyi bir yere sahip. Bursadaki sanayiciler dahi bu özelliklerinden dolayı Aydından kestane alıyor. Aydında fakültemiz, Sınai Haklar Destek Birimi ve Ticaret Borsası kanalıyla Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptık ve Aydın Kestanesi adı altında coğrafi işaret alındı. Aydın kestanesinin yalnızca Aydında yetiştiği, özelliklerinin iyi, kaliteli olduğu belgelenmiş oldu.
     Aydın Ticaret Odası işbirliğinde kurulan çalışma grubuyla birlikte Aydın kestanesini tescil ettirmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Ertan, kentte kestane şekeri üretimi yapan tesislerin kurulması gerektiğini kaydetti.
     Engin Ertan, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bursa, kestane şekerciliği konusunda söz sahibi. Kestane şekeri derseniz Bursadaki firmalar akla geliyor. Aydından hammaddeyi alınıyor, Bursada işleniyor. Sonuçta Bursa kestanesi mantığı buradan geliyor. Fakat Aydında bu tür tesisler yeterli miktarda değil. Bu tür firmaların sayısı artarsa Aydın kestanesi daha çok bilinir olur.
    
     Muhabir: Gökmen Şireci
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Aydın kestanesi için tanıtım atağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER