Aynı anda hem açık hem kapalı

Aynı anda hem açık hem kapalı kalp ameliyatı -CÜ Hastanesinde kalp damarlarında genişleme ve yırtılma bulunan bir hasta, aynı anda hem açık hem kapalı kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu -Prof. Dr. Berkan: Türkiyede aynı anda açı


SİVAS (A.A) - Sivasta, kalp damarlarında genişleme ve yırtılma bulunan bir hasta, aynı anda hem açık hem kapalı kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu.
     Kolundaki ve sırtındaki şiddetli ağrı nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvuran Hamza Uçanın (59) kalp damarlarında genişleme ve yırtık bulunduğu belirlendi. Hamza Uçan, kalp damarlarının değişmesi gerektiği için ameliyata alındı. Aynı anda hem açık hem kapalı kalp ameliyatı yapılan Uçan, sağlığına kavuşturuldu.
     Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öcal Berkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uçanın kalbine daha önceden suni damar yerleştirildiğini ve hayatını bu zaman kadar böyle idame ettirdiğini belirtti.
     Uçanın hastaneye başvurduğunda, suni damar dışındaki diğer damarlarında ciddi genişlemeler ve yırtıklar olduğunun tespit edildiğini dile getiren Berkan, şu bilgileri verdi:
     Bu durum hastanın ölümüyle sonuçlanabilecek çok ciddi sorunlar oluşturuyordu ve genişlemeler beyin damarlarına da nüfuz etmişti. Bu durumun toparlanması için çok farklı bir ameliyat tekniği düşünülmesi gerekiyordu. Bu ameliyatta iki ayrı teknik uyguladık, bunlardan biri açık biri de kapalı teknik. Bu çok ender uygulanan yöntemi hastanemizde uyguladık. Uygulanan yöntemde kalpten çıkan suni damarın üzerine ikinci bir damar kullandık, böylece hastanın kalpten çıkan ana damarını iptal ettik bundan sonraki dolaşımını ikinci takılan yeni damarla sağladık.
     Ancak sorun çözümlenmemişti, bu sorunu çözümlemek için bir yöntem daha gerekiyordu bunu da kapalı ameliyat tekniği ile gerçekleştirdik. Kasıktan girilen bir yöntemle bütün bölgeye suni damar yerleştirdik ve hastanın boylu boyunca vücudunda tamamen suni damar oluşturmuş olduk. Yapılan ameliyatla hastanın bütün damarları değişti. Türkiye de aynı anda açık ve kapalı yapılan ilk ameliyat örneği.
     Berkan, aynı günde iki hastanın daha kalbine suni damar yerleştirdikleri aktardı.
     Hamza Uçan da, kendisini çok iyi hissettiğini belirterek tüm şikayetlerinin geçtiğini söyledi.
    
     Muhabir: Merve Topuz
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Aynı anda hem açık hem kapalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER