Ayva eken çiftçinin yüzü güldü

Ayva eken çiftçinin yüzü güldü -Denizlide, yeterince gelir elde edemedikleri için pamuk ektikleri alanları meyve bahçesine dönüştüren çiftçiler, üretilen yaklaşık 3 bin ton ayvayı ihraç etmeye başladı -Denizli Gıda, Tarım ve Hayvanc


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Dermencioğlu - Denizlide, yeterince gelir elde edemedikleri için pamuk ekili alanlarını meyve bahçesine dönüştüren çiftçiler, üretilen yaklaşık 3 bin ton ayvayı ihraç etmeye başladı.
     Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte üzüm, kiraz, nar, şeftali, ayva başta olmak üzere 16 ayrı meyve türünün ticaret amaçlı üretildiğini söyledi.
     Kentin üzüm, kiraz, nar ve elma üretiminde Türkiyenin ilk sıralarında yer aldığına dikkati çeken Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının son yıllarda meyve üretimini artırmaya yönelik büyük desteklemeler yaptığını belirtti.
     Bu sayede Denizlide de kapama meyve bahçelerinin hızla arttığını ifade eden Kutlu, Bakanlığımızın gayretiyle son yıllarda meyve üretimimiz arttı. Bu çeşitliliğin içine ayva da girdi. Buralarda yetiştirilen kaliteli meyveler çok kolay pazar buluyor dedi.
    
     -En fazla ihracat Rusyaya-
    
     Denizlide daha önce pamuk yetiştiren bazı çiftçilerin meyveciliğe yöneldiğini, pamuk dikili alanların azaldığını dile getiren Kutlu, şöyle konuştu:
     Bu bölgelerimiz daha önce pamuk yetiştirilen alanlardı. Son yıllarda meyvecilikteki dış talebin artması, birim alandan yüksek miktarda ürün alınması ve karlılığının artması sebebiyle insanlarımız ayva, nar gibi ürünlere yöneldiler. 3-4 yaşında bir ağaçtan 20-25 kilo ayva üretimi yapılıyor. Müdürlük olarak ayvanın her dönemini takip ediyoruz.
     Irlıganlı bölgesinde yetiştirilen Eşme tipi dediğimiz ayvalar büyük talep görüyor. 4 bin ton civarında yıllık üretimimiz var. Bunun yaklaşık 3 bin tonu ihraç ediliyor. Rusya ağırlıklı olmak üzere Avrupa Birliğinin çeşitli ülkelerine bu ihracat gerçekleştiriliyor.
    
     -Pamuktan gelir elde edemeyince...-
    
     Daha önce pamuk eken ancak yeterli gelir elde edemediği için 170 dönümlük alanda ayva yetiştirmeye başlayan Mevlüt Eraslan ise meyveciliğe karlı bir iş olduğu için girdiklerini söyledi.
     Meyveciliğin de pamuk gibi emek istediğini ancak gelirinin daha yüksek olduğunu belirten Eraslan, şunları kaydetti:
     Ayva 3ncü yaşında meyve vermeye başlıyor ama 7 yaşından sonra tam anlamıyla istenilen kiloyu veriyor. Yetişkin bir ağaçtan 50 kilonun üzerinde ürün alabiliyoruz. Bakımlı, genç ağaçlarda bir ayva 1 kiloya kadar çıkıyor. Son yıllarda ihracatçılar ayvanın ana vatanının başka şehirler olmasına rağmen bu bölgede çok kaliteli ayva yetiştiğini söylüyorlar. İhracatçılar erken olgunlaşan ayvalardaki kaliteyi görünce bu bölgede yoğun ayva üretimi yapılmaya başlandı.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ayva eken çiftçinin yüzü güldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER