Az kullanılan musiki makamları kayıt altına

Az kullanılan musiki makamları kayıt altına alındı -AKÜ Devlet Konservatuarınca gerçekleştirilen, Türk musiki değerleri içinde yer alan ve zaman sürecinde değişime uğrayan, kullanılmayan bölümlerinin müzik eğitim kurumlarında kullanılmas


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarınca, Türk musiki değerlerinden zaman içinde değişime uğrayan ve kullanılmayan bölümlerinin belirlenerek, müzik eğitim kurumlarında kullanılmasına yönelik projesi kapsamında tespit edilen kültür ürünleri, CD olarak kayıt altına alındı.
     Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, yaptığı açıklamada, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Biriminin desteklediği AKÜ Devlet Konservatuvarının Az Kullanılan Makamların Mesleki Müzik Eğitimi Kurumlarında Kullanılabilirliğine Yönelik Bir Araştırma projesinin, 2010-2011 yılında yürütülen çalışmalar sonucu tamamlanmasının ardından, elde edilen ve derlenen kültür ürünleri, geleceğe taşınması amacıyla CD olarak kayıt altına alındığını kaydetti.
     Yüzyılların birikimi sonucu oluşan Türk müzik kültüründe, geçmişten günümüze aktarmada pek çok yöntemler kullanıldığını ve birikiminin büyük bir bölümününün günümüze aktarıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Türkmen, şöyle konuştu:
     Türk kültür mirasının somut olmayan ürünlerini oluşturan bu birimin, korunması ve yaşatılması büyük çaba gerektiriyor. Derin bir birikime sahip olan ürünlerini büyük bölümü, yazılı olmamasına rağmen bugüne kadar yaşatabilmiştir. Bazı makam veya eserler giderek daha az kullanılması sonucu, eğer notaya alınmamış ise unutulması söz konusudur ve oldukça büyük bir miktar eser kültürel değerlerimiz arasındaki yerini alamadan kaybolmuş. Buradan yola çıkarak, az kullanılan makamların mesleki müzik eğitimi verilen kurumlarda kullanılabilirliğine yönelik yapılan araştırmalar sonunda ele alınan makamlar, projemiz kapsamında çeşitli açılardan irdelenerek ve seslendirilerek kalıcılığı sağlandı. Seslendirilen bu kültür ürünleri, CD olarak kayıt altına alınarak somut bir yapı kazandırıldı ve internet ortamında paylaşıldı. Projeyle, Türk müzik kültürünün unutulmaya yüz tutmuş ürünleri günümüze taşındı.
     Yrd. Doç. Dr. Türkmen, proje kapsamındaki çalışmaların, AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim görevlileri, öğrencileri, mezunları ve konuk sanatçılardan oluşan büyük bir ekip tarafından titiz bir şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.
     Sorumluluğunu ve müzik yönetmenliğini öğretim görevlisi Burak Kaynarcanın yaptığı projede, Emre Soylu, Ertan Doğangönül, Feridun Gündeş, Hüseyin Yalçın, Suat Erbay, Kaan Ayhan, Kenan Savaş, Meriç Düzbüş, Okan Murat Öztürk, Ömer Bildik, Özlem Elitaş, Suat Kuş, Tevfik Bilen, Timuçin Çevikoğlu, Tunisa Yeşilçay ve Yavuz Tutuş yer aldığı bildirildi.
    
     Muhabir: Serdar Yılmaz / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Az kullanılan musiki makamları kayıt altına Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER