Bağ çalılarından sunta ürettiler

Bağ çalılarından sunta ürettiler -Manisalı iki öğrenci, ailelerinin bağlarında atıl kalan çalıları işleyerek sunta imal etmeyi başardı -Lise üçüncü sınıf öğrencisi Kavlak: "Projemizle, atıl kalan bağ çalılarından sunta elde edere


MANİSA (A.A) - Erkan Şimşek - Manisalı iki öğrenci, bağ budamasının ardından atıl kalan çalıları üretime kazandırma hedefiyle geliştirdikleri projede, testlerden başarıyla geçen sunta imal etti.
     Turgutlu ilçesindeki Halil Kale Fen Lisesi üçüncü sınıf öğrencileri Gürsel Kavlak ve Gülsüm Can, danışman öğretmenlerinin eşliğinde bağ çalılarını suntaya dönüştürdü.
     Öğrencilerden Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendinin ve proje ortağı arkadaşı Gülsüm Canın ailesinin bağcılıkla uğraştıklarını, okuldaki proje geliştirme etkinliğinde, bağlardaki budamanın ardından atıl halde kalan çalıların ekonomiye kazandırılması yönünde bir çalışma yapmayı kararlaştırdıklarını belirtti.
     Kavlak, öğretmenlerinin desteğiyle, budamanın ardından topladıkları atıl bağ çalılarından sunta elde edilme sürecini şöyle anlattı:
     "Şubat ayındaki budamanın ardından topladığımız bağ çalılarını güneş altında kurutarak, talaş haline getirdik. Daha sonra Foçada irtibat sağladığımız sunta fabrikasında hazırlanan karışımla birleştirdiğimiz talaşı, sıcak preste 2 gün beklettik. 50x40 ebadında, 3,6 ve 2 santimetre kalınlığında iki ayrı sunta bloku elde ettik. Suntamızı, Manisadaki başka bir fabrikada, kendi üretimleriyle karşılaştırdık. Ürettiğimiz sunta, Manisadaki fabrikada yaptığımız kırılma, bükülme, kopma gibi dayanıklılık testlerinden başarıyla geçti. Yani, Bağ Çalılarının Endüstriyel Üretimde Kullanımı projemiz başarılı oldu."
    
     -"Yeni hedef; kağıt üretimi"-
    
     Bölgelerinde 723 bin dekardaki bağların budanmasından her yıl 180 bin ton bağ çalısının atık kaldığına ve maddi olarak değerlendirilemediğine işaret eden Kavlak ve Can, atıl bir ürünü ekonomiye kazandırmanın yanında, sunta yapımı için ağaç kesiminin de önüne geçtikleri için büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
     İki öğrenci, ilçedeki Bilim Fuarında sergiledikleri projelerinin üzerinde çalışmayı sürdürdüklerini, atıl çalılardan kağıt üretimini de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
     Okul müdürü Tahsin Bozkurt da bölgenin, Türkiyenin üzüm üretiminde merkezi olduğunu hatırlatarak, maddi olarak değerlendirilemeyen bir malzemeden ekonomik değer sağlayarak örnek bir çalışmayı ortaya koyduklarını söyledi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Bağ çalılarından sunta ürettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER