Bank Asya'nın yönetimine polis baskınıyla el koyulmasına tepki gösteren Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, bu yapılanı bir hukukçu olarak kabul etmesinin asla mümkün olmadığını söyledi. Balkız, bu olayın, siyasetin hukuki araçlar kullanılarak ekonomi ve sermayeye müdahalesi olduğunu kaydetti. Türkiye'de ciddi anlamda hukuksuzluğun gözler önüne serildiğini belirtti. Bank Asya'da tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğunu söyleyen Balkız, "Bankacılık yapacaksanız siz de oturun, toplanın, para toplayın, banka kurun, kendi bankanızı yönetin." dedi. Balkız, birilerinin kurduğu ve biriktirdiği bir sermayeyi, onun başına geçip yönetmenin ancak antidemokratik ülkelerde, hukukun çiğnendiği ülkelerde söz konusu olabileceğini söyledi.
Bank Asya'nın yönetimine polis baskınıyla el koyulmasını, bir hukukçu olarak kabul etmesinin mümkün olmadığının altını çizen Baro Başkanı Balkız, "Bu yalanlarla Türkiye'de ciddi anlamda hukuksuzluğu hep birlikte gözlüyoruz. Buradaki iş artık siyasetin, hukuki araçlar kullanılarak ekonomi ve sermayeye müdahalesidir. Üç unsur var; bir siyaset kurumu, ikincisi hukuk kullanılıyor, üç hukukla ekonomiye müdahale ediyorsunuz. Şimdi bununla ilgili eleştiriler geldiğinde hemen şu söylendi, 'Bu siyasi değil, hukuki bir karar.' Bunu deme lüzumunu hissettiler. Eğer gerçekten bu hukuki bir karar olsaydı, bunu yapanların böyle bir savunmaya gerek duymaması lazımdı. Neden böyle bir savunma yapılıyor? Çünkü halkın yüzde 80'inde böyle bir kanı oluşmuş durumda. Eğer siz aylar önce, 'Bu bankanın işini bitireceğiz.' diye piyasada açıkça söylerseniz, şimdi bunu yaptığınızda da, 'Ha işte gördünüz mü bak, bankaya el koydular.' der herkes. Doğru olan da budur. Eğer böyle bir şey varsa bu banka 20 yıllık bir banka, neden bugüne kadar bunu uygulamadınız da bugün uygulama zamanı geldi? Herkesin bu soruyu sorma hakkı var." dedi.
'BİRİSİ BANKA KURUYOR, 'ÇEKİLİN ORADAN, BANKAYI BEN YÖNETECEĞİM' DEMEYE HAKKINIZ YOK'
Burada tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğunu vurgulayan Zeynel Balkız, "Birisi sermayeyi topluyor, banka kuruyor. Siz geliyorsunuz, 'Çekilin oradan, bu bankayı ben yöneteceğim.' diyorsunuz. Buna hakkınız yok. Aynı şekilde bir sorum daha var. Bu konuda çok hassassınız da yıllar öncesinden beri Türkiye'de finans mağdurları var, finans kurumu mağdurları var ve hala yaşıyorlar. Hala, 'Hakkımızı istiyoruz.' diyorlar. Niye bunlar için bir şey yapamıyorsunuz? Yoksa bunlar siyasi olarak size destek sağladıkları için mi onlara dokunmuyorsunuz? İşte bu ayrımcılık ve farklı tutum maalesef ülkemizde, maalesef hukuksuzluk ve adaletsizliğin tescil edildiğinin kanıtıdır." diye konuştu. CİHAN