Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç: -Kentsel dönüşümle binalarımızın deprem riski taşıyan özelliklerinin kurtarılması, büyük bir görev olarak önümüzde duruyor -(Kentsel dönüşüm çalışmaları) Riskli bölgeler, yeni alanlar tespit edilec


KÜTAHYA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kentsel dönüşümle binalarımızın deprem riski taşıyan özelliklerinin kurtarılması, büyük bir görev olarak önümüzde duruyor dedi.
     Arınç, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Yerleşkesinde inşa edilen Yapı Deprem Araştırma Laboratuvarının açılış töreninde, bu laboratuvarın kurulmasının çok hayırlı bir iş olduğunu söyledi.
     Türkiyenin, büyük ölçüde deprem riski altında bir ülke olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:
     Hemen yanı başımızdaki Simav ve Kütahyanın belli bölgeleri, seçim bölgem Bursanın bazı bölgeleri deprem riski taşıyor. Ancak genelde Vandan tutun, doğusuyla batısıyla pek çok bölgemizin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Şüphesiz depremi önlemek mümkün olmayabilir ama önceden tedbirleri almak, yapı, bina, teknik, donanım, bütün bunların önceden planlanmasıyla depremden meydana gelebilecek hasarın büyük ölçüde önlenebilmesi mümkündür. Bunun için önemli çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri de yapıların deprem araştırma riskinin kontrol edilmesi, tetkik edilmesidir. Bu yıl çıkardığımız önemli bir kanun var. Kentsel dönüşümle deprem riski altında olan yapılarımızın da dönüşümü temin edilecektir. Aynı zamanda sağlıksız yapılaşmada, ruhsatsız ve kaçak inşaatlarda içinde oturulamaz hale gelen binaların da dönüşümü temin edilmiş olacak. Kanuni yükümlülükler de var. Riskli bölgeler, yeni alanlar tespit edilecek.
    
     -Dünyayı yeniden keşfetme noktasında değiliz-
    
     Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İstanbulda başlattığı büyük bir kampanyayla kentsel dönüşümün ilk adımlarının atıldığını dile getirdi.
     Bursada kentsel dönüşümün, 15 Ekimde öncelikle kamu binalarının yıkımıyla başlayacağı bilgisini veren Arınç, şöyle devam etti:
     Depreme karşı tedbirli olmalıyız. Çünkü insan hayatı ve malı söz konusu. Elbette buna karşı aklın, bilimin ışığında ne yapacağımızı biliyoruz. Dünyayı yeniden keşfetme noktasında değiliz. Kentsel dönüşümle binalarımızın deprem riski taşıyan özelliklerinin kurtarılması, büyük bir görev olarak önümüzde duruyor. Bununla ilgili resmi birimler kuruldu ama hem özel sektörün hem de Hükümetimiz tarafından denetimle görevlendirilmiş başka birimlerin de çalışmalar yapması gerekiyor. Üniversitemizin bu alanda bu laboratuvarı kurmasını çok önemsiyorum. Hayırlı ve başarılı çalışmalar temenni ediyorum.
     Daha sonra, Arınç ile Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve İdris Bal, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, kurdeleyi keserek laboratuvarı hizmete açtı. Beraberindekilerle laboratuvarı gezen Arınça, uzmanlar tarafından cihazların çalışma sistemleri hakkında sunum yapıldı.
     Bir grup öğrenci, Arınça, kendilerince tasarlanan güneş enerjisi ve hidrojenle çalışan iki ayrı otomobil hakkında bilgi verdi.
     Arınç, Vali Çiftçi ve Belediye Başkanı İçayı makamlarında ziyaret ederek, ilde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
    
     Muhabir: Hadi Şengül - Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER