Başbakan Yardımcısı Bozdağ:

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: -2011 yılında Türkiyede burslu yükseköğrenim tahsili almak için müracaat eden uluslararası öğrenci 9 bin civarında. 2012de bu rakam 45 bin oldu -Türkiye, önümüzdeki yıllarda inanıyorum ki, yükseköğr


YOZGAT (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2011 yılında Türkiyede burslu yükseköğrenim tahsili almak için müracaat eden uluslararası öğrenci 9 bin civarında. 2012de bu rakam 45 bin oldu dedi.
     Bozdağ, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından Yozgatta Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Yerleşkesinde yaptırılacak 32 derslikli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun temel atma töreninde yaptığı konuşmada, hükümet olarak Türkiyenin kalkınması için ana gücün eğitimde olduğunu bildiklerini vurgulayarak, insanları iyi eğitimli ülkelerin güçlü konumda bulunduğunu söyledi.
     Yer altı kaynakları bakımından bazı ülkelerin zengin olduğunu, ancak bilimi ve teknolojiyi geliştirecek insan gücü noktasında yeteri kadar kaynağa sahip olamadıklarından o servetlerden istifade edemediklerini belirten Bozdağ, İyi eğitimli insanları olan ülkeler, bilimi ve teknolojisini daha da güçlendirdiler ve bu güç, o ülkelerin başka alanlarda da çok güçlenmesine yardımcı oluyor diye konuştu.
     Türkiyenin üniversiteleşme konusunda çok yavaş ilerlediğini, ABDde 500 üniversite varken Türkiyede AK Parti hükümetleri gelinceye kadar 72 üniversite bulunduğunu anımsatan Bozdağ, şunları kaydetti:
     Üniversiteler belirli merkezlere toplanmış, Anadolunun diğer yerleri maalesef bilimin ışığından yeteri kadar istifade edemiyordu. Özel üniversite diyebileceğimiz vakıf üniversiteleri de yeteri kadar değildi. Sayın Başbakanımızın Türkiyenin her ili üniversite ile buluşacak, kampüs şehirler kuracağız taahhüdünün arkasından bugün Türkiyenin 81 ilini üniversitelerle buluşturduk. Vakıf üniversitelerinin sayısını katladık. Türkiyenin 166 üniversitesi oldu. 72sini çıkardığımızda geri kalanların hepsi yeni dönemde kuruldu. Bu üniversiteler, parayla geliyor. Pek çok hizmeti ekonomik gücün üzerine dayanıyor. Bu gelen para, Türkiyenin yükselen gücünden, Türkiyenin artan gücünden geliyor. Üniversiteler, bulundukları her kente bir hareketlilik getirdi.
    
     -Türkiye dünyanın çekim merkezlerinden biri olacak-
    
     Üniversitelerin ülkeleri ve kentleri her alanda başarıya götürme kapasitesinin bulunduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:
     Yurt dışından bursla getirdiğimiz öğrenci sayısı, 21-22 bin civarında. 2011 yılında Türkiyede burslu yükseköğrenim tahsili almak için müracaat eden uluslararası öğrenci 9 bin civarında. 2012de bu rakam 45 bin oldu. 45 bin kişi, Türkiyenin üniversitelerinde yükseköğrenim görmek istiyor, master ve doktora yapmak istiyor. Bu, Türkiyenin bilimsel üretim merkezleri olan üniversitelerimizin uluslararası anlamda da bir çekicilik noktasına ulaştığını gösteriyor. Bu, Türkiyenin siyasal anlamda kalkınması ve artan imajının da Türkiyeye artı olarak dönmesinin bir nedenidir. Buradan üniversitelerimize bir kez daha çağrıda bunuyorum. Sadece Türkiyedeki öğrencilerle değil, uluslararası alanlara da kapılar açarak, uluslararası öğrencilerle de üniversitelerimizi donatmalıyız. Belki ilk aşamada burslu okutarak yolu açmalıyız. Çünkü Türkiyenin bu alandaki başarısını, tecrübesini, kalitesini göstermek için buna ihtiyacımız olabilir. Türkiye, önümüzdeki yıllarda inanıyorum ki, yükseköğretim noktasında Orta Asyanın, Uzak Asyanın, Orta Doğunun, Balkanların Avrupanın, Afrikanın, hasılı bütün dünyanın çekim merkezlerinden biri olacaktır.
     Yükseköğrenim konusunda ciddi mesafeler alındığını, üniversitelerin bu alandaki yarışı teşvik ettiklerini dile getiren Bozdağ, Türkiyenin dünyada üniversite açısından da merkez üs haline gelmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
     Bozdağ, konuşmasının ardından İMKB Başkan Yardımcısı Adalet Polata plaket vererek, okulun temelini attı.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldız / Tevfik Işık
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER