Başköy mermer ocağının faaliyeti durduruldu

Başköy mermer ocağının faaliyeti durduruldu


BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, çevreye zarar verdiği iddia edilen, Orhaneli ilçesine bağlı Başköydeki mermer ocağının faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı.
     Bursa İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başköyde suları kirleten mermer ocağının faaliyeti durduruldu. 02.06.2012 tarih ve 28311 sayılı Resmi gazetede yayımlanan DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Daire Başkanlığının 4562/1/1/1 nolu ilanı ile Bursa İli Orhaneli İlçesi Başköyü Suyungözü kaynağını da içine alan bölge koruma alanı içine alındı.
     Bursa Valisi Şahabettin Harput da yaptığı açıklamada, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 6. maddesi gereğince, ocak işletmesinden kaynaklanan olumsuzluklar giderilene ve yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesine yönelik olarak hazırlanarak DSİ Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne onaylatılacak bir projenin idareye sunulmasına kadar adı geçen mermer ocağının faaliyetlerinin durdurulmasına karara verildiğini belirtti.
     Vali Harput, Bursaya uzun bir süreden beri zaman zaman çevreye zarar veren bazı maden ve taş ocaklarının ya da benzeri işletmelerin durumu ile alakalı yaşanan gelişmeleri basın ile paylaştıklarını vurgulayarak, Ama bunlardan bir tanesi vardı ki Başköy, sürekli gitgellerle vatandaşın ve kamuoyunun gündeminde hep sıcaklığını korudu ifadesini kullandı.
     Özellikle Başköydeki söz konusu sıkıntının tespiti ile alakalı bölgede bir inceleme yaptırdıklarını anlatan Harput, şunları kaydetti:
     Bu incelemenin sonunda o bölgenin 2. derece koruma alanı olması kararlaştırılmıştı. Yine 2. derece koruma alanlarında özellikle su kaynaklarının kirlenmemesi amacıyla yeni ocakların açılmasına izin verilmeyeceği ama daha evvel açılmış olan ocakların da bu kirlenmeyi önleyecek şekilde tedbirler alması gerektiği ifade edilmişti. Biz bu çerçevede o bölgede faaliyet gösteren, bu suyun gücü kaynağında faaliyet gösteren Yüce Madencilik işletmesine bu konudaki kararı tebliğ ettik. Kendilerine Burada 2. Derecede koruma alanı içerisinde kaldığı için sizin şu anki işletmenizde bir kısım eksiklikler dolayısıyla bölgedeki vatandaşımızın suyunun kirlendiği gerçeğinden hareketle sizin önlem almanız gerekmektedir dedik. Ve bunla alakalı da neler yapılması gerektiğini DSİ maddeler halinde işletmeye iletti.
     Yapılan tebliğin ardından işletmeye 45 günlük bir süre verildiğinin de altını çizen Vali Harput, şöyle devam etti:
     Geldiğimiz noktada süre tamamlanmış ancak söz konusu eksikliklerin giderilemediği anlaşılmıştır. Yapmış ve yaptırmış olduğumuz denetimde gördüğümüz eksikliklerin yerine getirilmesi konusunda verdiğimiz süre dolmuş ve bu sürenin sonunda eksikliklerin giderilemediği ve eksikliklerin giderilmesi ile ilgili DSİne hazırlanması gereken raporun hazırlanıp ibraz edilemediği anlaşılmıştır.
     Vali Harput, söz konusu kanunların Valiliğe verdiği yetkiye dayanarak ocak işletmesinden kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesine kadar ve DSİ tarafından ilgili şirkete verilen tedbirlerin tamamıyla yerine getirilmesine kadar madencilik faaliyetinin mermer ocağındaki üretim faaliyetinin durdurulmasına karar verildiğini ifade ederek, sözlerine şunları ekledi:
     Madenlerin, taş ocaklarının, kum ocaklarının, mermer ocaklarının çıkarılması esnasında uyulması ve alınması gereken tedbirlere riayetsizlik halinde yasaların öngördüğü müeyyidelerin uygulanması konusunda da idaremiz gerekeni yapacaktır. Burada hiç kimse bizim özel bir hedefimiz ya da muhatabımız değildir. Biz kanunları uygulamak, kamunun hakkını hukukunu korumak, vatandaşımızın sağlığını, can güvenliğini korumak ve yarınlara umutla bakmasını sağlamak için görev yapıyoruz. Umuyorum burada alınan karar diğer işletmelerin de bu konudaki alması gereken hassasiyetleri bir kez daha gözden geçirmelerine vesile olur ve Bursamız yeşil dokusuyla, yer altı zenginlikleriyle ikisinin birlikte değerlendirildiği ülkemizin örnek şehirlerinden birisi olur
    
     Muhabir: Tarık Üzgün
     Yayıncı: Selçuk Aval
<< Önceki Haber Başköy mermer ocağının faaliyeti durduruldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER