BDPnin izinsiz Diyarbakır mitingi

BDPnin izinsiz Diyarbakır mitingi -Diyarbakır Valisi Toprak: -Şiddet çağrısı yaparak toplumu sokağa çıkarmak istiyor. Vatandaşlarımızın da dünkü mitingde bunlara itibar etmedikleri açıkça gözlenmektedir. Vatandaşlarımıza yürekten


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, BDPnin izinsiz Diyarbakır mitingine ilişkin, Şiddet çağrısı yaparak toplumu sokağa çıkarmak istiyor. Vatandaşlarımızın da dünkü mitingde bunlara itibar etmedikleri açıkça gözlenmektedir. Vatandaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum dedi.
     Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ile valilikte basın toplantısı düzenleyen Toprak, 14 Temmuzda, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm adı altında İstasyon Meydanında miting yapmak için 4 Temuzda izin başvurusunda bulunulduğunu anımsattı.
     Yaptıkları çalışmalarda, 14 Temmuz tarihinin, Silvanda teröristlerce 13 güvenlik görevlisinin şehit edildiği ve 7 kişinin de yaralandığı güne denk geldiğinin anlaşıldığına işaret eden Toprak, şöyle devam etti:
     Yine buna eş zamanlı olarak aynı tarihte Diyarbakırda bir demokratik özerlik ilanı noktasında da bir açıklama yapılmış idi. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde, almış olduğumuz istihbari bilgiler ve özellikle örgüte yakın yayın siteleri ve diğer edinilen bilgiler çerçevesinde, bu tarihi bir baş kaldırış, bir direniş günü olarak, o iki olaydan birini kullanarak, birini görmemezlikten gelerek bu faaliyeti başlatmak istediklerine dair bir takım gerçek izlenimler ortaya çıkmıştır diye konuştu.
     Başvuru yapıldıktan sonra 3 BDP milletvekilinin kendisini ziyaret ettiğini, görüşmede miting tarihinin Silvan olayı ve demokratik özerklik ilanı yapılmasıyla ilgisinin olup olmadığını sorduğunu anlatan Toprak, şöyle konuştu:
     Milletvekilleri bu iki tarihin düşünülmediğini, amaçlarının Abdullah Öcalana özgürlük olduğu şeklinde bir beyanatta bulundu. Bugünün yanlış anlaşılacağını ve uygun olmayacağını söyledim. Kendileri de bu tarihten vazgeçmeyeceklerini söyledi. İzin vermeme gününe kadar ve sonrasında bunun dışında başka bir tarihte yapılmak istenmesi konusunda bir ayrı başvuru yapılmadı. Baktığımızda 23 Haziran 2012 tarihinde örgütün ana yönetim merkezi tarafından kendilerine yakın yayın organları aracılığıyla Diyarbakırda mutlaka bir direniş çağrısı içerisinde olacaklarını ve bu tarihte başkaldırı başlatacaklarını, bu noktada direnişin silahlı bir şekilde gerçekleştirileceği dair açıklamalar yapılmıştır. Bunlar üst üste konulduğunda bize verilen yetki çerçevesinde vatandaşlarımızın huzur ve sükununu temin etmek, suç işlenmesini önlemek açısından mitinge izin verilmeyerek gerekçeleri ortaya konulmuştur.
    
     -87 kişi gözaltına alındı-
    
     Vatandaşların burnunun kanamaması için gerekenin yapıldığını dile getiren Vali Toprak, ancak izin vermemelerine rağmen istenmeyen hadiseler meydana geldiğini vurguladı.
     Kentin değişik yerlerinden, 200-300 kişilik gruplar halinde İstasyon Meydanına doğru yürüyüşe geçildiğini belirten Toprak, taşlarla ve el yapımı patlayıcılarla güvenlik güçlerine, kamu binalarına karşı yapılması düşünülenlerin önlendiğini söyledi. Toprak, güvenlik güçlerinin megafonlarla, mitingin izinsiz olduğu, grupların içerisinde yanlış noktalarda hareket edeceklerin bulunduğunu ve olayların sona erdirilmesi gerektiğini bildirmesine rağmen, bazı işyerlerinin zarar gördüğünü ve araçların yakıldığını ifade etti.
     Olaylarda, 23ü polis memuru 79 kişinin yaralandığına işaret eden Toprak, aralarında bir milletvekilinin de olduğu 3 kişi hariç, diğer yaralıların ayakta tedavi edildiğini dile getirdi. Milletvekilinin de kendi talebi üzerine Sağlık Bakanlığının sağladığı ambulans uçakla İstanbula sevk edildiğini belirten Toprak, olaylara karıştıkları belirlenen 12si 18 yaş altında 87 kişinin gözaltına alındığını söyledi.
    
     -Arkadaşlarımıza aşırı güç kullanmamalarını söyledik-
    
     Türkiyede demokratik açılım kapsamında önemli gelişmeler olduğunu dile getiren Toprak, ancak bunu ortadan kaldırıcı, şiddet ortamını artırıcı olayların ortaya çıktığına dikkati çekti. Toprak, şunları kaydetti:
     Devletimiz bunların çözümü noktasında çalışıyor. Bunlar çok önemli, olumlu çalışmalardır. Özellikle şiddeti artırmak istiyorlar. Bunlar sonuç alınmayacak örneklerdir. Özellikle ülkemizde vatandaşlarımızın birbirine bağlılığını şiddetle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Şiddet çağrısı yaparak toplumu sokağa çıkarmak istiyor. Vatandaşlarımızın da dünkü mitingde bunlara itibar etmedikleri açıkça gözlenmektedir. Vatandaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bir kısım müdahaleler sırasında problemler çıksa da arkadaşlarımıza aşırı güç kullanmamalarını söyledik, kullanılmamıştır da. Orada seçilmiş insanlar olması sebebiyle bunu yapan kişilerle istenildiği gibi mücadele edilemedi. 18 Mart Nevruz kutlaması öncesinde de uyarılarımıza rağmen hiçbir vatandaşımızın burnunun kanamaması yanlış değerlendirildi. İzin verilmemesine rağmen, biz istediğimizi yaparız denildi, iyi niyet istismar edilerek öyle hareket edildi. Yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.
     Gazetecilerin sorularını yanıtlayan toprak, bu görüntülerin kentin imajı açısından rahatsız edici olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ümit Özdal-Nail Kadırhan
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber BDPnin izinsiz Diyarbakır mitingi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER