Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri -Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taş: -Kaşgarlı Mahmudun Divanü Lugatit-Türkü yazmasının nedeni, 10. ve 11. yüzyıllarda Türklerin İslam dünyasında egemen olduğu coğrafyada


BİLECİK (A.A) - Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Taş, Kaşgarlı Mahmudun Divanü Lugatit-Türk eserini yazmasının nedenini, 10. ve 11. yüzyıllarda Türklerin İslam dünyasında egemen olduğu coğrafyada, Türk Medeniyetini duyurmak istemesi olduğunu söyledi.
     Sürekli Eğitim Merkezinde düzenlenen programda Doç. Dr. Taş, Kaşgarlı Mahmud ve Divanu Lugatit-Türk konulu konferans verdi.
     Doç. Dr. Taş, Kaşgarlı Mahmudun Divanü Lugatit-Türk adlı eserinin çok önemli bir kaynak olduğunu ifade ederek, Kaşgarlı Mahmudun bu eseri yazmasının nedeni 10. ve 11. yüzyıllarda Türklerin İslam dünyasında egemen olduğu coğrafyada, Türk Medeniyetini duyurmak istemesidir. Divanü Lugatit-Türk, Türk Medeniyetinde, sadece siyasi anlamda egemenliğin değil, köklü bir kültürel birikim ve donanımın da var olduğunu ispatlamak amacıyla yazılmış bir eserdir. Kaşgarlı Mahmud, Arapçanın yanında Türkçenin de üstün ve zengin bir dil olduğunu göstermeye çalışmıştır.
     Coğrafi bilgilerin ve haritaların dahi bulunduğu eserde Türk medeniyeti hakkında geniş bir kılavuz bulunmaktadır. Karahanlı ve Oğuz Türkçesi vardır. Kelimelerin açıklamaların büyük bir kısmı da Arapçadır. Açıklanan Türkçe kelime sayısı yaklaşık 8 bindir ve bu açıklamaların yanında, bazı kelimelerde hangi lehçe ve ağıza ait olduğu da gösterilmektedir. Kaşgarlı Mahmuda göre kelimelerin en uzun kelime 7 harflidir. Bu sebeple, eserdeki kelimeleri 7 harflilere kadar sınıflandırmıştır. Kaşgarlı Mahmud eserinde, kelime anlamlarının açıklamalarının yanı sıra daha iyi anlaşılması için kelimeleri atasözleri ve cümlelerden örnekler vererek göstermiştir diye konuştu.
     Divanü Lugatit - Türkün Arap imla sistemine göre tertip edildiğini belirten Doç. Dr. Taş eserin, kelimelerdeki ünsüz harflerin sıralanışına, sayılarına göre düzenlendiğini ve kelimelerin yapısı bakımından 8 ana bölümden oluştuğunu ifade etti.
     Konferansın ardından Rektör Yardımcısı ve Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdulhalik Bakır, Doç. Dr. Taşa Şeyh Edebali Üniversitesi amblemli tabak hediye etti.
     Programa, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ertan Yıldız, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Refik Arıkan, öğretim üyeleri ve üniversite ile Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER