Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: Öğretim üyelerimiz artık araştırmanın yanında şirket kurmaya, iş yapmaya yönelmeli. Bunu istiyorum girişimci olsunlar -Ne kadar biliyorsanız o kadar güçlüsünüz (Fotoğraflı-Görün


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Öğretim üyelerimiz artık araştırmanın yanında şirket kurmaya, iş yapmaya yönelmeli. Bunu istiyorum girişimci olsunlar dedi.
     Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini (KSÜ) ziyaret eden Ergün, Rektör Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslandan üniversite hakkında bilgi aldı. Bakan Ergün daha sonra Teknopark ve Üniversite Sanayi Kamu İşbirliği Merkezini (ÜSKİM) ziyaret etti.
     Ergün, Teknokpark Konferans Salonunda akademisyenler ve iş adamlarına hitaben yaptığı konuşmada, günümüzde bilginin aynı zamanda güç anlamına geldiğini belirtti. Ne kadar biliyorsanız o kadar güçlüsünüz diyen Ergün, şunları kaydetti:
     Evrensel bilgi üretim merkezleri olan üniversiteler, ülkemizin kaderini tayin eden en önemli kurumlar arasında yer almaktadır. Herkes bunu böyle görmelidir. Hoca da siyasetçi de sivil toplum örgütü de kendimizi yeniden kurgulamamız gerekiyor. Bütün gelecek tahminlerinde bilginin en önemli güç ve sermaye kaynağı olacağı, eskiyen bilginin çok maliyetli hale geleceği, ayrıca bilgi üretimi ve kullanımı ile ilgili radikal köklü değişiklikler yaşanacağı konuşuluyor.
    
     -Bilim ve teknoloji kapasitesini artırmak zorundayız-
    
     Bilim ve teknoloji alanında atılacak adımların tüm alanların birkaç adım ilerlemesine yol açacağına dikkati çeken Bakan Ergün, Ülkemizin potansiyelini daha fazla ortaya çıkarmak için üzerinde hassasiyetle durmamız gereken konuların başında hiç şüphesiz bilim ve teknoloji gelmektedir. Bizi gelişmiş ülke seviyesine en hızlı taşıyacak alan burasıdır. Gerçekten bilim ve teknolojide biraz mesafe aldığınızda bir bakıyorsunuz öbür alanlarda onun birkaç katı mesafe alma imkanı elde ediyorsunuz. Onun için merkeze onu koymak durumundayız. Bu nedenle bilim ve teknoloji kapasitemizi artırmak, araştırma, geliştirme markalaştırma gibi konulara odaklanmak, daha yüksek katma değerli üretim yapmak ve özel sektör oluşturmak mecburiyetindeyiz diye konuştu.
     Bakan Ergün, bilim ve teknolojiye önem veren bir yaklaşım içerisinde olduklarını dile getirerek, Türkiyenin yeni hedeflerine yönelik çalışma yaptıklarını vurguladı.
    
     -Üçüncü kuşak üniversiteler-
    
     Türkiyenin artık uydu yapacak bilgi ve teknolojiye sahip olduğunu hatırlatan Ergün, şöyle devam etti:
     Üniversitelerimizin girişimciliğe ve yenilikçiliğe önem vermesi gerekiyor. Bizim üniversitelerin çoğu birinci kuşak üniversiteler. Yani eğitim öğretime ağırlık veren üniversiteler. Öğrenciler de hocalar da üniversiteler de ağırlıklı olarak buna adapte olmuş durumda. İkinci kuşak üniversiteler ise araştırma ağırlıklı. Eğitimde var tabii ama araştırma ağırlıklı. Hocalar zamanının önemli bir bölümünü öğrenciler, yüksek lisans, doktora talebeleri ile birlikte araştırma yapıyorlar. Araştırmalarda önemli sonuçlar çıkıyor. Bunun yanında üçüncü kuşak üniversiteler var. Bunlar da eğitim öğretimin yanında araştırmayı, onun yanında girişimciliği, inovasyonu ticarileştiren bir unsur olduğunu görerek buna önem veren üniversiteler. Belki de üniversitelerin hepsinin zaman içerisinde üçüncü kuşak üniversitelere dönüşmesi gerekecek. Ama biz daha Türkiyedeki üniversiteleri birinci kuşak üniversiteden ikinci kuşak üniversiteye dönüştürme noktasında bile eksiklerimiz var.
     Türkiyedeki teknopark sayısını 10 yılda 2den 49a çıkarttıklarını anımsatan Bakan Ergün, şu anda birçok firmanın araştırmalarını burada yürüttüğünü belirtti. Teknoparkların firmalara ve hocalara önemli destek ve teşvik mekanizması oluşturduğunu anlatan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
     Çok önemli teşvikler var. Öğretim üyelerimiz artık araştırmanın yanında şirket kurmaya da iş yapmaya da yönelmeli. Bunu istiyorum girişimci olsunlar. Doktora öğrencileri aynı zamanda girişimci olsunlar. Bu bizi bozar burası bir eğitim yuvası diyenler olabilir. Olmuş mu- Başka ülkelerde de var. Amerikadaki en önemli şirketlerin en önemli teknolojilerin doğduğu yer üniversite. El alemin yaptığı tartışmayı bir daha yapmaya gerek yok.
     KSÜ Rektörü Prof. Dr. Karaaslan, ziyaret anısına Bakan Ergüne ceviz oyma sandık hediye etti.
     Ziyarete, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Nevzat Pakdil, Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Vali Şükrü Kocatepe ve diğer ilgililer katıldı.
    
     Muhabir: İzzet Mazı - Ersoy Sevinç / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER