Binalarda su yalıtımı zorunlu oluyor

Binalarda su yalıtımı zorunlu oluyor -BİTÜDER Başkanı: Binalarda su yalıtımının zorunlu olması için başlatılan genelge hazırlığı ülkemiz için son derece sevindirici bir gelişme -Su yalıtımı, binalar için gerçek bir koruma


TEKİRDAĞ (A.A) - Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği, (BİTÜDER) Başkanı Burhan Karahan, binalarda su yalıtımının zorunlu olması için başlatılan genelge hazırlığının ülke için son derece sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.
     Karahan, yaptığı yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle su yalıtımının zorunlu hale getirileceğini belirterek, bunun Türkiyede çok daha güvenli binaların yapılmasında büyük önem taşıdığını kaydetti.
     Su yalıtımının, depreme karşı binaların en önemli koruyucu kalkanı olduğunu belirten Karahan, su yalıtımının binaları korozyondan ve paslanmaktan koruduğunu ifade etti.
     Su yalıtımı olmayan binaların inşa edildikten 10 yıl sonra taşıma kapasitelerinin yüzde 66sını kaybettiğini vurgulayan Kara, şu bilgileri aktardı:
     Bu da deprem karşısında binaları savunmasız bırakıyor. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde su yalıtımının binalarda zorunlu hale gelmesinin, halkımızın sağlıklı ve güvenli binalarda yaşaması için atılmış önemli bir adım olduğunu düşünüyorum.
    
     -Su yalıtımı binalar için gerçek bir koruma kalkanı-
    
     Karahan, su yalıtımının binalar için gerçek bir koruma kalkanı işlevini yerine getirdiğini belirterek, Bina yapım aşamasında su yalıtımı yapılması büyük önem taşıyor. Gerçek bir koruma için su yalıtımına bina zemininden başlamak gerekiyor ki binanın zeminine uygulanacak çalışmaların sonradan yapılması mümkün değil ifadesini kullandı.
     Yeni yapılacak yönetmelik değişikliğine göre, yapı kullanma izni alınması aşamasındaki teknik kriterler arasında su yalıtımının da yer alacağını hatırlatan Karahan, binaya su yalıtımı yapılmamış ise yapıya kullanım izni verilmeyeceğini vurguladı.
     Yapılacak bu değişikliklerin son derece önemli ve caydırıcı olduğunu belirten Karahan, yönetmeliğin uygulamaya girmesinden sonra alınan kararların uygulamaya geçmesi için sağlıklı bir piyasa gözetim ve denetiminin şart olduğunu bildirdi.
     Karahan, yönetmelik değişikliğine kentsel dönüşüm hareketinin başlatıldığı bu günlerde karar verilmesinin son derece yerinde bir karar olduğunu anlatan Karahan, şunları kaydetti:
     Ülkemizde binaların yüzde 90ında su yalıtımı bulunmuyor. Kentsel dönüşüm hareketinin tüm Türkiyeye yayıldığı bugünlerde yapılacak yönetmelik değişikliği sayesinde, yıkılıp yeniden inşa edilecek binalarımız su yalıtımlı olacak.
     Karahan, binaların, yağmur, kar gibi yağışlar sonrasında toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış nedeniyle banyo ve tuvalet gibi ıslak bölgelerde su sızıntıları nedeniyle suya maruz kaldığını belirterek, yapıya herhangi bir yoldan sızan suyun da taşıyıcı kısımlarındaki donatıların paslanmasına yol açtığını ifade etti.
    
     Muhabir: Muhterem Erkul
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Binalarda su yalıtımı zorunlu oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER