Bingöl Üniversitesinde aşure etkinliği

Bingöl Üniversitesinde aşure etkinliği


BİNGÖL (A.A) - Bingöl Üniversitesinde (BÜ) aşure etkinliği düzenlendi.
     Üniversitede düzenlenen etkinlik kapsamında gerçekleştirilen konferansta konuşan BÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emarullah Polat, kutsallık algısının bütün dinlerde bulunduğunu belirtti.
     İmanı, her zaman diri ve canlı tutmak için ibadet yapılması gerektiğini kaydeden Polat, İbadette önemli olan psikolojik bir ortamı hazırlamaktır. Aşure günü Hz. Ademden bu yana kutlanan, Muharrem ayının 10. günüdür. Ramazan ayında tutulan oruçtan sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur. Hz. Hüseyinin bugün şehit edilmiş olması bu günü daha da anlamlı kılmaktadır. Çok acı bir olay olan Kerbela olayı da bu dönemde yaşanmıştır dedi.
     BÜ Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yazıcı da Kerbelada şehit olan İslamın kapısıdır dedi.
     Yazıcı, Bizi ilgilendirdiği için hayatımızda bu kadar yer etmiştir. Akıl ve nefis vicdanı Kerbelada şehit etmiştir. Kerbelada şehit olan İslamın kapısıdır. Hz. Hüseyin şehit olunca, İslamın kapısı kırılmıştır. Muharrem ayı aleviler için 12 gün boyunca en sevdiği kişiyi kaybetmiş gibi yemekten, içmekten vazgeçmektir. En sevdiklerini kaybetmiş edasıyla oruç tutarlar. Aşure Kerbelada Resulullahın soyunun devam ettiğinin kanıtıdır diye konuştu.
     Alevi dedesi Hızır Ali Beyazyıldırım ise Kerbelada yaşananların çok acı bir olay olduğunu hatırlatarak, Bu güne kadar hep canlı tutuldu, bundan sonra da canlı tutularak yüzyıllar boyunca devam edecektir, anılacaktır dedi.
     Konuşmaların ardından, etkinliğe katılan davetlilere ve öğrencilere aşure dağıtıldı.
    
     Muhabir: Naim Boşkut-Abdullah Çelik / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Şengül Oymak
<< Önceki Haber Bingöl Üniversitesinde aşure etkinliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER