Bingöl Üniversitesinin maden suyu üretim projesi

Bingöl Üniversitesinin maden suyu üretim projesi


BİNGÖL (A.A) - Bingöl Üniversitesi tarafından hazırlanan Maden Suyu Üretim Tesisi Fizibilitesi projesi Fırat Kalkınma Ajansının Teknik Destek Programı kapsamında kabul edildi.
     Bingöldeki minerali su kaynaklarının değerlendirilmesi ve Ilıcalar beldesinde maden suyu üretim tesisinin kurulması için hazırlanan Maden Suyu Üretim Tesisi Fizibilitesi projesinin kabul edildiğini ifade eden proje eş koordinatörü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altı zenginlikleri bakımında Bingöl coğrafyasının zengin olduğunu bildirdi.
     Hedeflerinin Bingölde mevcut yer altı mineralli sularının değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine katma değer sağlaması olduğunu anlatan Yüksel, şöyle devam etti:
     Projenin genel hedefi programın hedefleri ile örtüşecek şekilde yurt dışında ve ülkemizde uygulanmakta olan üretim sistemlerinin yenilikçi ve daha uygulanabilir modern teknikler kullanılarak ilimizdeki potansiyelin gün yüzüne çıkarılmasıdır. Proje kapsamında öncelikle maden suyu üretim tesisi ön fizibilite etüdü ile mevcut durum analizi yapılarak; yer altı su potansiyeli, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yapısının tespit edilmesi, tahmini yatırım bedeli, inşaat, makine, teçhizat masrafları, ham madde, pazar ve fiyat etüdü, pazarlama masrafları, nakliyat-depolama, emniyet tedbirleri gibi faktörlerin belirlenmesidir
     Bingölün sahip olduğu jeotermal alanların lojistik öneminden dolayı pazarda önemli bir yere sahip olabilecek konumda olduğunu vurgulayan Yüksel, Bu nedenle verilen teknik destek ile ön durum değerlendirilmesi yapılabilecek, yatırım kararları bu doğrultuda alınabilecektir. Bingöl Üniversitesi Ilıcalar beldesinde yapılabilecek bir `Maden Suyu Tesisinin ön fizibilite değerlendirilmesinin yapılması amacıyla çalışma yürütmektedir. Fizibilite çalışması ile elde edilen verilerin uygun bulunması durumunda Bingölde kurulacak maden suyu üretim tesisi ile hem ülke kaynakları kullanılarak katma değer oluşturulacak, hem de işsizlik nedeniyle dışa göçün yaşandığı ilimizde istihdam olanakları oluşturulacaktır. Çarpan etkisi ile Bingölün kalkınmasında önemli bir role sahip olacaktır diye konuştu.
     Bingöldeki jeotermal sahaları hakkında da bilgi veren Yüksel, Bingöl Üniversitesi olarak jeotermal kaynakların en etkin şekilde değerlendirilebileceği yenilikçi projeler planladıklarını kaydederek, Bu projenin uygulanmasıyla Ilıcalar beldesinde bulunan maden suyunun farklı formülasyonlarla zenginleştirilerek modern tesislerde şişelenip üretileceği bir tesisin ön fizibilite çalışmaları ile burada yatırım tesisinin ilk adımları atılacaktır dedi.
     Doç. Dr. Yüksel, proje bütçesinin de 15 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik/Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Bingöl Üniversitesinin maden suyu üretim projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER