Binlerce modelden oluşan koleksiyonu var

Binlerce modelden oluşan koleksiyonu var -Mimar Emre Kuntun yaklaşık 40 yılda oluşturduğu koleksiyonunda gemiler, askeri araçlar, hava taşıtlarından oluşan 5 binden fazla parça bulunuyor -Kunt: Bunlar artık kaybolmuş gemiler. Gerçe


MUĞLA (A.A) - Ali Ballı - Bodrum ilçesine bağlı Konacık beldesinde yaşayan yüksek mimar Emre Kuntun, gemi, askeri araç ve hava taşıtlarının modellerinden oluşan koleksiyonu ilgi çekiyor.
     Yaklaşık 40 yıldır model gemi, araç ve hava taşıtlarının yapımıyla ilgilenen yüksek mimar Emre Kunt, sayısı 5 bini aşan modellerini 3 katlı ofis binasının bir katında sergiliyor. Koleksiyon fikrinin ortaya çıkış hikayesini AA muhabiriyle paylaşan Emre Kunt, ofisinde sergilediği modellerin Türkiyenin en iyi modelcileri tarafından yapıldığını söyledi.
     Yaklaşık 40 yıldır model yapımı ve koleksiyonuyla uğraştığını belirten Kunt, koleksiyonla tarihte kaybolan değerleri yaşatmayı amaçladığını anlattı. Modele karar verdikten sonra arşivi araştırdıklarını, bazen bu araştırmaların yıllarca sürebildiğini ifade eden Kunt, Bunlar artık kaybolmuş gemiler. Gerçeğini yapamayacağımıza göre en azından modellerini yapıp tanıtmak ve planlarını Türk denizciliğine bırakmak istiyoruz dedi.
     Son yıllarda Osmanlı figürleri üzerine çalıştığını, yaklaşık 200 Osmanlı figürü ürettiğini bildiren Kunt, Koleksiyonda dışarıdan satın alınan çok fazla parça yok. Eserlerden bazılarını kendim yaptım. Büyük bölümünü de başkalarına yaptırdım. Bazı eserlerin üzerinde uzun yıllar çalışıldığı oluyor diye konuştu.
    
     -Türkiyeye ilk gelen buharlı geminin modeli yapılıyor-
    
     Kunt, koleksiyonda 5 binden fazla eser bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     Şu anda Türkiyeye ilk gelen Sürat isimli buharlı geminin modeli yapılıyor. Ayrıca Osmanlı kalyonlarının planı çiziliyor. Denizcilik arşivinde maalesef bu kalyonlara ait bir iz bulunmamış. Biz bunun planlarını hazırladık ve bu karanlık döneme ışık tutmak istedik. Uzun zamandan bu yana üzerinde çalışıyoruz.
    
     -Barbaros Zırhlısı da sergileniyor-
    
     Bodrumda yaşamını sürdüren gemi modelcisi Süleyman Alperin atölyesinde Barbaros Zırhlısının maketinin tamamlanarak sergilenmeye başlandığını anlatan Kunt, Çok kaliteli ve dünyada da geçerli olacak şekilde modeller yapmak istiyoruz. Bir gemi modelinin yapımı 6 ay ile bir sene arasında sürüyor. Ondan önceki araştırma ise 2-3 sene. Yurt içi ve dışında araştırmalarımız sürüyor dedi.
     Askeri araç yapımının gemiden daha kolay olduğunu söyleyen Kunt, eserlere fiyat biçmenin ise çok zor olduğunu kaydetti.
     Gemi modelcisi Süleyman Alper ise model yapımına 1977 yılında hobi olarak başladığını ancak zamanla meslek haline geldiğini ifade etti. Alper, son günlerde 1712 yılında Osmanlılar tarafından Ruslardan 26 bin Venedik dukasına satın alınan Osmanlı kalyonunun modeli üzerine çalıştığını bildirerek, Gemiyle ilgili belgelere çok zor ulaştık. Geçen yıl eylül ayında model yapımına başladık ama henüz tamamlayamadık. 4-5 ay sonra tamamlanacağını tahmin ediyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Binlerce modelden oluşan koleksiyonu var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER