Bir asrı aşkın sürdürülen kazılara restorasyon

Bir asrı aşkın sürdürülen kazılara restorasyon molası -Çorumun Boğazkale ilçesinde, UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan 7 bin yıllık Hitit başkenti Hattuşa topraklarında 106 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarına b


ÇORUM (A.A) - Esma Aygün - Çorumun Boğazkale ilçesinde, UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan 7 bin yıllık Hitit başkenti Hattuşa topraklarında 106 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarına bu yıl restorasyon molası verildi.
     Bin tanrılı kent olarak anılan Hattuşada, 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlatılan kazılar, 1931den bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsünün himayesinde devam ediyor. Akıbetleri konusunda henüz bir bilgi elde edinilemeyen Hitit Medeniyetinin başkenti Hattuşada bu yıl kazı çalışması yerine restorasyon ve yayın çalışması yapılması planlanıyor.
     Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazı çalışmalarını yürüten kazı başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hattuşada 1906 yılından bu yana kazı, restorasyon ve bilimsel çalışmalar yapıldığını söyledi.
     Kendisinin ise 7 yıldır kazı çalışmalarının başında bulunduğunu ifade eden Schachner, bu yıl restorater, öğrenci ve antropologların yer aldığı 15 kişilik ekiple kazı çalışması yerine restorasyon ve yayın çalışması yapacaklarını belirtti.
    
     -Vatanına dönen Boğazköy Sfenksinin kopyası yapılacak-
    
     Dünyanın en köklü başkentlerinden Hattuşada, iki büyük restorasyon çalışması yapacakları anlatan Schachner, şöyle devam etti:
     Restorasyon çalışmaları kapsamında geçen yıl Almanyadan getirilen Boğazköy Sfenksinin bir kopyasını yapma projemiz var. Bu yapılacak kopyayı esas yerine yerleştirmeyi istiyoruz. Gerekli çalışmaları yapmak için izinleri bekliyoruz, gelir gelmez çalışmasına başlanacak. Sfenksin orijinalı Boğazkale Müzesinde. Uygun malzeme ile uzmanlar eşliğinde sfenksin döküm tekniğiyle kopyası yapılacak. Bu yapılacak kopyayı esas yerine, yani Yerkapı bölgesindeki sfenksin çıkarıldığı asıl yere konulması hedefleniyor. Bunlar insanların ören yerini daha iyi algılayabilmeleri için yapılan çalışmalar.
     Doç. Dr. Schachner, Hattuşa şehrinin surlarının canlandırıldığı kerpiçten yapılan surların sıvasında zaman zaman dökülmeler olduğunu belirterek, surların da restore edilmeye başlandığını kaydetti. Ramazan ayı dolayısıyla bölgedeki restorasyon ve temizlik çalışmalarına sabah çok erken saatlerde başlandığını ve öğle saatlerinde çalışmayı bitirdiklerini de anlatan Schachner, planlanan restorasyon çalışmasının Eylül ayında sona ermesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.
     Hattuşada geçen yıl Aşağı Şehir Kesikkaya mevkisindeki kazı çalışmaları sırasında büyük, resmi ve anıtsal bir yapının varlığı ortaya çıkarılmaya başlanmış, bu binanın bir devlet binası olabileceği düşünülmüştü.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bir asrı aşkın sürdürülen kazılara restorasyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER