Bir kalp ameliyatında beş operasyon geçirdi

Bir kalp ameliyatında beş operasyon geçirdi -Orduda göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 70 yaşındaki çiftçi, kalbinden aynı ameliyatta beş farklı operasyon geçirdi


ORDU (A.A) - Orduda göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ve ameliyata alınan 70 yaşındaki çiftçi, kalbinden beş farklı operasyon geçirdi.
     Ünye ilçesinde çiftçilik yapan Hasan Başaran (70), nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti üzerine hastaneye gitti. Yapılan tetkikler sonucu ameliyata alınan Başaran, kalbinde meydana gelen beş farklı sorundan operasyon geçirdi.
     Ameliyatı gerçekleştiren Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Kuralay, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tarz bir ameliyatın dünyada çok az örneği olduğunu belirterek, Yaptığım araştırmalarda böyle bir ameliyatın dünyada 7 veya 8 kez yapıldığını gördüm. Türkiyede yapılıp yapılmadığı konusunda emin değilim. Ancak bu anlamda bir bilgiye rastlamadım dedi.
    
     -Kalbindeki 3 santimlik delikle 70 yaşına kadar gelmiş-
    
     Bir kalp ameliyatı esnasında beş farklı operasyonun yapılmasının zor olduğunu anlatan Kuralay, şunları kaydetti:
     İleri yaşlarda bir kişinin beş patolojisinin düzeltilmesi kolay değil. Sadece ASD dediğimiz bir hastalık, yani kalbin kulakçıklar arasındaki deliğin 70 yaşına kadar gelmesi müthiş bir durum. Bu hastalıklar 4 yaşına kadar tespit edilip kapanıyor. Fakat bizim hastamız kalbindeki 3 santimlik delikle 70 yaşına kadar gelmiş. Ameliyatta mitral kapalı tamiri, trikuspid kapalı tamiri, koroner bypass, kalp deliği tamiri yapılırken, kalbin üçte birlik kısmını da çıkarttık. Bu oranı çıkarmamızın nedeni ise kalp yetmezliğinde uygulanan rutin bir işlemdir. Kalbin işlemeyen kısımlarını çıkartıyoruz ki işleyen kısımları kötü etkilenmesin.
     Erkan Kuralay, hastanın ameliyat sonrası daha rahat soluk alıp verdiğini sözlerine ekledi.
     Servisteki odasında tedavisi süren Hasan Başaran ise ağrısı olmadığını vurgulayarak, Doktorlarımız sayesinde iyi oldum. Hepsinden Allah razı olsun diye konuştu.
    
     Muhabir: Eyüp Elevülü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bir kalp ameliyatında beş operasyon geçirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER