Bitliste kurbanlıklar sağlık kontrolünden geçiriliyor

Bitliste kurbanlıklar sağlık kontrolünden geçiriliyor


BİTLİS (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, il merkezi ve ilçelerindeki kurbanlık hayvanları sağlık kontrolünden geçiriyor.
     Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterinerlerinden Burak Erten, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Tatvan ve Güroymak ilçelerindeki kurbanlık hayvanları sağlık kontrolünden geçirdiklerini belirtti.
     Kurban alacak vatandaşların, hayvanların sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığına dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Erten, şöyle konuştu:
     Vatandaşın sağlıklı kurbanlık kesebilmesi için bayram öncesi sağlık kontrollerine ağırlık verdik. Bu kapsamda Bitlis merkez başta olmak üzere, Tatvan, Güroymak, Hizan, Mutki, Adilcevaz ve Ahlat ilçeleriyle bağlı köylerde kurbanlık hayvanları sağlık taramasından geçiriyoruz. Vatandaşımızdan kurbanlık alırken, hayvanlarda veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmasına dikkat etmesini istiyoruz. Vatandaşlar küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanları almasınlar.
     Kurbanlık hayvan satışı yapan Bilal Caf ise, kurbanlık hayvanlarının kontrollerinin yaptığını ve tüm hayvanlarının sağlıklı ve kurbanlık için uygun olduğunu belirtti.
     Caf, şöyle devam etti:
     Yaklaşık bir yıldır beslediğim kurbanlıkları, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok düşük fiyata satmak zorunda kalmaktan tedirginim. Geçen kış çok sert ve uzun geçti. Bu yüzden hayvanlarımızın yemi kışın ortasında tükendi. Hayvanların satış fiyatı kadar yem giderimiz oldu. Bu nedenle kırmızı et fiyatı da yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Ancak bu canlı hayvan fiyatına yansımıyor. Şu anki fiyatlarından memnun değiliz. Vatandaşımızın sağlıklı et yemesi ve kurbanlık hayvan kesebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdi fiyatlardan zarar ediyoruz. Kilo ve görünümüne göre kurbanlık dana fiyatı 3 ile 5 bin lira arasında değişiyor. Alıcı bu fiyatı çok buluyor ve indirim yapılmasını istiyor. Bir hayvanın yıl boyunca gideri 5 bin lirayı buluyor.
     Kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlardan Arif Akça da, kırmızı et ve kurbanlık hayvan fiyatlarının yüksek olduğunu bildirdi.
     Akça, Her yıl kurbanlık için dana alıyorum. Ancak bu yıl fiyatlar çok yüksek. Bu nedenle kurbanlık için dana değil, küçükbaş hayvan alacağım dedi.
    
     Muhabir: Servet Taşdemir / Şener Toktaş
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Bitliste kurbanlıklar sağlık kontrolünden geçiriliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER