Biyodizel, ayçiçeği üretimini artırdı

Biyodizel, ayçiçeği üretimini artırdı -DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tefenlili: -Bitkisel yağlar gıda, enerji ve kimyasal üretim sektörlerinde kullanılan stratejik ürünler haline geldi


DENİZLİ (A.A) - Bitkisel yağların gıda sektörü dışında, özellikle biyodizel üretiminde kullanılmasıyla birlikte, ayçiçeği ekili alanların her yıl giderek arttığı bildirildi.
     Denizli Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda bitkisel yağların, gıda sektörü dışında biyodizel üretiminde kullanılmasıyla birlikte enerji sektörünün de hammaddesi haline geldiğini belirtti.
     Tefenlili, Bitkisel yağlar gıda, enerji ve kimyasal üretim sektörlerinde yoğun olarak kullanılan stratejik ürünler haline geldi. Dünyada bitkisel yağlar temel olarak soya, palm, ayçiçeği ve kanola gibi yağ bitkilerinden elde ediliyor. Ülkemizde bitkisel yağ tüketimi de son zamanlarda bu eğilime paralel olarak artış gösteriyor. Bu alanda bitkisel yağ üretimine hammadde teşkil edecek yağ bitkileri üretim alanları yaygınlaştırabilmek için çalışmalar yapılıyor dedi.
     Türkiyede ayçiçeği, çiğit, susam, soya, yer fıstığı ve haşhaştan yağ üretimi yapıldığını ifade eden Tefenlili, Yağ bitkileri içerisinde tohumundan ortalama yüzde 38-50 civarında yağ elde edilen ayçiçeği, ülkemizin bitkisel yağ tüketimindeki ortalama yüzde 70lik payı ve yüksek yağ oranı ile en önemli yağlı tohum bitkisi durumunda diye konuştu.
     Tefenlili, ülke genelindeki artışa paralel Denizlide de ayçiçeği üretiminin arttığını belirterek, Baklan, Bozkurt, Çal, Çardak, Çivril, Tavas ilçelerimizde ayçiçeği üretiliyor. 2010 yılında 23 bin ton, 2011 yılında ise yaklaşık 34 bin ton ayçiçeği üretimi yapıldı. Bu yılki üretimin 40 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Ürünün tamamına yakınını Libya, Cezayir, Tunus gibi ülkelere ihraç ediyoruz dedi.
     Çivril ilçesine bağlı Çıtak Belediye Başkanı Sadri Porhan ise, beldede yaklaşık 180 bin dekar sulak arazinin bulunduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 50 bin dekarlık araziye ayçiçeği ekiminin yapıldığını belirten Porhan, Bu yıl 100 bin dekara çıktı. Baklan ve Çıtakta üretilen ayçiçeği kalite olarak Türkiyenin önüne geçmiş durumda. Geçtiğimiz yıllarda ayçiçeği denildiğinde Bursa, İnegöl, Kahramanmaraş, Elbistan akla geliyordu. Artık biz de bu sektörde varız diyoruz. Ovada yıllık yaklaşık 25 bin ton ayçiçeği üretimi yapılıyor diye konuştu.
     Çiftçi Mehmet Turan da ayçiçeği üretiminin zahmetli bir iş olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     Ekim ve kasım aylarında tarlaları nadas ediyoruz. Mart ve nisan aylarında ekim bitiyor. Bir ay içerisinde yarım metre boy atıyor. Yarım metre olduğunda çapalıyoruz. Kök gübresi, yaprak gübresi atılıyor. Arıkları yapıldıktan 1 ay sonra sulamaya başlıyoruz. İki hafta aralıkla 3 kere suluyoruz. Ağustos ayında da kesilmeye başlanıyor. Kesildikten sonra işleniyor, sonra yerlere seriliyor, kurutup eliyor ve tüccara satıyoruz.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Halil Şahin / Bahri Okumuş
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Biyodizel, ayçiçeği üretimini artırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER