Böbrek bekleyen kardeşlerin yüzü 3 ay

Böbrek bekleyen kardeşlerin yüzü 3 ay arayla güldü -Trabzonda, böbrek yetmezliği nedeniyle biri 12, diğeri 6 yıldır diyalize giren iki kız kardeş, 3er ay arayla gerçekleştirilen böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu -Yaklaş


TRABZON (A.A) - Zafer Sel - Trabzonda, böbrek yetmezliği nedeniyle biri 12, diğeri de 6 yıldır diyalize giren iki kız kardeş 3er ay arayla gerçekleştirilen böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu.
     Uzun yıllar böbrek rahatsızlığı çeken ve yaklaşık 12 yıldır diyalize giren 25 yaşındaki Özlem Reis ile 6 yıldır diyaliz makinesine bağımlı yaşayan kardeşi 16 yaşındaki Özge Reisin hayatı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 3er ay arayla yapılan böbrek nakilleriyle değişti.
     Böbrek yetmezliği nedeniyle çocukluktan itibaren önemli sağlık sorunları yaşayan, ömrünün yarısını hastanelerde geçiren Özlem Reis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KTÜ Tıp Fakültesinden gelen telefonlarla 3 ay önce kardeşinin, 10 gün önce de kendisinin kaderinin değiştiğini söyledi.
     Gece yarısı gelen telefonla kendisi için uygun böbrek bulunduğunun babası Kemal Reise bildirildiğini ifade eden Özlem Reis, Babam, uygun böbreğin bulunduğunu sıradaki tek hastanın ben olduğumu söyleyince donakaldım. Sabah hastaneye gittik, tahliller, araştırmalar, testler yapıldı. Ameliyathaneye girene kadar nakil olacağıma inanmadım. Bu hastalıkla çocuk yaşta tanışmıştım. Uzun yıllar yaşam savaşı verdim, tedavi sürecinde, Trabzonda, başka şehirde bir çok sorunlarla karşılaştım dedi.
     Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olduğunu belirten Reis, Yaşadığım sağlık sorunlarına rağmen eğitimime ara vermedim ve asla hastayım demedim. Çevremdekiler de bana hasta muamelesi yapmadı. Çocukluğumu da yaşadım açıkçası, belki hastanede yaşadım ama olduğum ortamda mutlu olmaya çalıştım. Eğitim almak, bir şeylerle uğraşmak beni hayata bağladı, hastalığa, yaşadığım sorunlara karşı direncimi artırdı diye konuştu.
     Özlem Reis, KTÜ Tıp Fakültesinde başarılı ameliyatın ardından böbrek naklinin gerçekleştiğini ve sağlığına kavuştuğunu dile getirerek, Sağlığıma kavuşman rüya gibi bir şey. Bundan sonra okulumu bitirmek, iş sahibi olmak, ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum. Çünkü ailem çok çabaladı, en büyük destekçim annem ve babam oldu, bizim için bütün imkanları seferber ettiler. Kendimden çok onlar için mutluyum dedi.
    
     -Kelebeğin ömrünü uzattılar-
    
     Kelebekleri çok sevdiğini, çocukluk döneminde oyun oynarken kelebek ismini kullandığını ifade eden Reis, şunları söyledi:
     Nakil olduğum gün koridordan odama kocaman bir kelebek girdi. Tesadüf mü acaba diye düşündüm. Benim için kelebeğin anlamı büyük. Doktorlarımın sayesinde adeta uçabiliyorum. Kelebeklerin ömrü bir gün olur derler, bir kelebeğin ömrünü uzattılar. O yüzden hepsine çok teşekkür ediyorum. Artık uçmayı başarmış bir kelebeğim.
     Hastaların karamsarlığa kapılıp tedavilerini bırakmaması gerektiğini vurgulayan Reis, Hasta olmak farklı şeyler yapmaya engel değil. Ayrıca organ nakli çok önemli. Herkes organlarını toprağa hediye ediyor. Oysaki organlar yeni bir yaşam için daha güzel hediye olur. Sadece diyorum ki organları toprağa hediye edeceğinize bağışlayın. Böylece belki bir çocuğun, bebeğin, genç kızın, anne babanın tebessümü olursunuz diye konuştu.
    
     -Ameliyattan sonra mutluluk resmi çizdim-
    
     Ablasından 3 ay önce nakil olan Özge Reis ise böbrek yetmezliği nedeniyle yaklaşık 6 yıldır diyalize girdiğini, birçok sağlık sorunu yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi:
     Hastalığım beni mutsuz etti. Diyalize girmemi resme yansıtmak istedim. Bir böbrek ve böbreğin yanına ağlayan gözler çizdim. Doktorlarım bunu çok beğendi. Bu resim beni ameliyat eden doktorun odasında asılıyor. Başarılı bir ameliyatın ardından sağlığıma kavuştum. Ameliyat olduktan sonra da mutluluk resmi çizdim. Bunu da doktorum odasına astı. Doktorlarımın sayesinde iyileştim, hayata daha güzel bakıyorum, mutluyum.
     Özge Reis, ablasının da nakille sağlığına kavuşmasının mutluluğunu daha da artırdığını belirterek, organ bağışında bulunanların yakınlarına teşekkür etti.
     Baba Kemal Reis de kızlarının sağlıklarına kavuşmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Organları bağışlanan kişilerin ailelerine baş sağlığı diliyorum. Kızlarımın biri 12, diğeri 6 yıldır diyalize giriyordu. Bütün organlarımı bağışladım, herkesten bu konuda duyarlılık bekliyorum, insanlarında organlarını bağışlamasını kalpten istiyorum dedi.
     Anne Asiye Reis ise nakillerden sonra gülmeye başladığını belirterek, herkesi organ bağışlamaya davet etti.
    
     -Bir ailede iki böbrek hastası zor bir durum-
    
     Ameliyatları gerçekleştiren KTÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz, Özlem ve Özgenin uzun bir süreç yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:
     Özlem ve Özge uzun süredir diyalize giren birer hasta. Daha önce Özgeye iki defa böbrek çıktı, çağırdık ama domuz gribi salgını vardı nakli gerçekleştiremedik. Nasip 3 ay önceyeymiş. Geçen hafta hastanemizde vefat eden hastalarımızdan birinin bağışlanan böbreği de ablası Özleme nasip oldu. Tabi bir ailede iki tane böbrek hastası olması zor bir durum. Özge yeni bir resim daha yaptı bana, gülen bir kız yüzü var artık. Odamda önceki resminin yanına onu koydum.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Murat Topbaş ise ekip olarak çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini, çalışmaların karşılığında iki güzel hanımefendinin hayata tekrar merhaba dediğini belirtti.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Böbrek bekleyen kardeşlerin yüzü 3 ay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER