Borlu yakıt pilinin ham maddesi Bandırmada

Borlu yakıt pilinin ham maddesi Bandırmada üretilecek -Elektrikli otomobillerde kullanılan yakıt pilinin ham maddesi olan sodyum borhidrürün, Bandırma Bor ve Asit Fabrikalarında üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor -Fabrikada


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Elektrikli otomobillerde kullanılan yakıt pilinin ham maddesi olan sodyum borhidrürün, Bandırma Bor ve Asit Fabrikalarında üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Fabrikada, yılda 100 ton sodyum borhidrür üretilmesi planlanıyor.
     Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürü Recep Şekerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eti Bank Genel Müdürlüğünün 14 Haziran 1935 yılında kurulduğunu belirterek, faaliyetleri arasında bor minerallerinin işlenmesinin de planları içinde bulunması dolayısıyla 1964 yılında da Bandırmada bor ve asit fabrikalarının temellerinin atıldığını söyledi.
     Borun işlenerek satılması kararı ve temelinin atılmasının ardından 1967 yılında üretime geçildiğini anlatan Şekerci, Bandırmadaki tesislerin üç ana yerleşkede kurulu olduğunu dile getirdi. Şekerci, Bandırmada rafine bor üretiminin geçen yıl 311 bin tona ulaştığını ve bu yıl 335 bin tonu hedeflediklerini belirterek, 2011 yılı hasılatının 245 milyon liraya çıktığını ve bu geliri artırmaya çalıştıklarını kaydetti.
     Fabrikada ana ürün üretimleri yaparken bazı Ar-Ge çalışmaları ve projeler yürüttüklerini vurgulayan Şekerci, Yürüttüğümüz çalışmalar arasında, yakıt pili projesi bulunuyor. Sodyum borhidrürlü yakıt pillerinin üretilmesi planlanıyor. Elektrikli otomobillerin kullanacağı yakıt pili için ihtiyaç duyulacak sodyum borhidrür için çalışmalar yapıyoruz. 100 tonluk pilot tesisle ilgili şartnameler hazırlandı. İhaleye çıkıldı fakat teklif gelmedi. Şartnamelerde eksiğimiz var mı buna bakıyoruz. Yılda 100 ton sodyum borhidrür üretmeyi planlıyoruz. 4-5 milyon dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz diye konuştu.
     Şekerci, TÜBİTAKın bu konuda çalışmalarının bulunduğunu dile getirerek, Yerli bir yakıt pili üretilmesi konusunda bizim de TÜBİTAK ve bazı üniversitelerle görüşmelerimiz sürüyor. Bor hidrojeni en iyi absorblayan minerallerden birisi. Pilin ham maddesini biz üreteceğiz. Pilin kendisi daha sonra dedi.
    
     -Borlu tuğla-
    
     Diğer önemli projelerinden birinin de atık ürünlerden yapılan borlu tuğla olduğunu vurgulayan Şekerci, şunları kaydetti:
     Bizim tesislerimizde atık olarak çıkan ürünler var. Bir firmayla atıklarımızın değerlendirilmesi konusunda ortak çalışma yürüttük. Atıklarımızdan onlara verdik ve üzerinde çalıştılar. Gazbeton denilen duvar blokları gibi ancak ısı iletim katsayısı yüksek ve su geçirmeyen bir çeşit borlu tuğla ürettik. Alçı denilen cips ve bor karışımlı bir ürün.
     Bu ürünün sanayi boyutuna getirilmesi için de çalışma yapıldığını vurgulayan Şekerci, Yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir. Dışı kolay sıvanabilecek bir yapısı bulunuyor. Binaya aşırı yük getirmeyecek çok hafif bir tuğla. Bu tür yapı elemanları deprem açısından büyük önem taşıyor. Hafif oldukları için yapıya ilave yük getirmiyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Borlu yakıt pilinin ham maddesi Bandırmada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER