Bozkurt Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe

Bozkurt Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Karaaslan: -Fındık üreticilerimiz insan sağlığı için fındığı toprak zeminlerde örtü üzerinde kurutmak yerine beton zeminlerde kurutmalıdır


KASTAMONU (A.A) - Bozkurt Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hülya Karaaslan, fındık üreticilerinin insan sağlığı için fındığı toprak zeminlerde örtü üzerinde kurutmak yerine beton zeminlerde kurutması gerektiğini bildirdi.
     Karaaslan, yaptığı yazılı açıklamada, Günvakti ve Kocaçam köylerinde fındık hasat kontrolleri ve kesin rekolte yanı sıra randıman tespit çalışmaları yaptıklarını belirtti.
     Fındık hasat sezonu öncesi haziranda dölsüz ve kurtlu fındık dökümlerinin yaşandığı, temmuzda ise sıcaklık ve kuraklık yaşanmasına rağmen mevsim normallerinde bir verim yaşandığını anlatan Karaaslan, şunları kaydetti:
     İlçemizin en önemli tarım ürünlerinden olan fındık, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar nedeniyle erken olgunlaştı. Yine yüksek seyreden sıcaklıklar ve ramazan ayı dolayısıyla erken toplanmadı. Geçmiş yıllarda domuz zararı yüzünden fındık erken toplanıyordu. Bu yıl bir çok üretici fındığı gerçek hasat şekli olan dalların silkelenmesiyle yere düşürerek toplamaya devam ediyor. Bu şekilde fındık tam olgunlaşmış ve aflotoksin (küf) dediğimiz kanserojen madde oluşmadan kurutabilecek. Özellikle iyi kurutulmamış fındıkların un çuvalları gibi sentetik çuvallara doldurulması yine aflotoksin oluşmasına sebep olacaktır. Fındık üreticilerimiz insan sağlığı için fındığı toprak zeminlerde örtü üzerinde kurutmak yerine beton zeminlerde kurutmalıdır. Fındığı un çuvalı olarak kullanılan polietilen çuvallara koymamalarını tavsiye ediyoruz.
    
     Muhabir: Ümit Yorulmaz / Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
<< Önceki Haber Bozkurt Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER