BTSO Başkanı Sönmez:

BTSO Başkanı Sönmez: -Başta otomotiv olmak üzere ihracatının dörtte üçünü bu yıl küçülme yaşayan AB ülkelerine yapan Bursa, bu gerilemeden en çok nasibini alan kentlerin başında geliyor


BURSA (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, yılın ilk 5 ayı ihracat rakamlarına ilişkin, Başta otomotiv olmak üzere ihracatının dörtte üçünü bu yıl küçülme yaşayan AB ülkelerine yapan Bursa, bu gerilemeden en çok nasibini alan kentlerin başında geliyor dedi.
     Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada, küresel krizin en çok vurduğu bölge olan Avrupa Birliğindeki daralmanın dış ticarette Bursayı önemli ölçüde etkilediğini belirtti.
     Bu yılın ilk beş ayında Türkiyenin ihracatının yüzde 12.5 arttığını, buna karşılık ithalatının yüzde 1.4 gerilediğini kaydeden Celal Sönmez, şöyle devam etti:
     Aynı dönemde Bursanın ihracatı yüzde 5.48, ithalatı ise yüzde 14.2 düştü. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Avrupa Birliğinin Türkiyenin ihracatındaki payı yüzde 36.8 gibi tarihi dip seviyelere geriledi. Başta otomotiv olmak üzere ihracatının dörtte üçünü bu yıl küçülme yaşayan AB ülkelerine yapan Bursa, bu gerilemeden en çok nasibini alan kentlerin başında geliyor.
     Sönmez, Bursanın üretim teknolojisinin seviyesi nedeniyle doğal pazarının gelişmiş ülkeler olduğunun altını çizerek, şunları aktardı:
     Oysa görüyoruz ki ihracatta Avrupa Birliğinden boşalan yeri, daha çok temel ihtiyaçlara odaklanan ülkeler dolduruyor. Bu yılın ilk beş ayında ihracatımız İrana yüzde 199.8, Iraka yüzde 37, Suudi Arabistana yüzde 63.9, Mısıra yüzde 63.1 arttı. İhracatımızda geçen yılın aynı döneminde 10uncu olan İran, bu yıl ikinciliğe çıktı. Dolayısıyla böylesi radikal bir pazar kaymasına adapte olmanın güçlükleri var. Kent olarak pazar çeşitlendirme dinamiği konusunda daha fazla kafa yormalıyız.
     Dış ticaret dengesindeki pozitif gelişmenin mayıs ayında da sürdüğünü ve bu trendin cari açığı iyileştirme konusunda iyimserlik yarattığını belirten Sönmez, Türkiyenin bu dönemi fırsat bilerek, ihracatın ithalatı karşılama oranını yükseltecek adımları hızla atması gerektiğini bildirdi.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber BTSO Başkanı Sönmez: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER