Bursada, Ukrayna pazarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı

Bursada, Ukrayna pazarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı -Konsolos Boiko: Yabancı yatırımcıların, Ukraynalı iş adamlarıyla aynı haklara sahip olması ve herhangi bir problem yaşamamaları için devlet ciddi atılımlarda bulunuyor


BURSA (A.A) - Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğundan Konsolos Hryhorii Boiko, Yabancı yatırımcıların, Ukraynalı iş adamlarıyla aynı haklara sahip olması ve herhangi bir problem yaşamamaları için devlet ciddi atılımlarda bulunuyor dedi.
     Uludağ İhracatçılar Birliğinden (UİB) yapılan açıklamaya göre, dış pazarlarda Türk ihracatçısının elini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarına devam eden UİB, Karadeniz Havzasının önemli ülkelerinden Ukrayna pazarını masaya yatırdı.
     Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğunun ticari ilişkilerle ilgili konsolosu Hryhorii Boiko, yaptığı sunumda, Ukrayna ekonomisinin hızla büyüyen yapısına dikkat çekerek, hem nüfus potansiyeli hem de coğrafi yakınlık bakımından Ukraynanın yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini söyledi.
     Bursanın, Türkiyenin üretim üssü olduğunu ve bu durumu son derece önemsediklerini kaydeden Boiko, imzalanan anlaşmalarla birlikte, iki ülke arasındaki ticaretin devamlı artış eğiliminde olmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.
     Yabancı yatırımcılar için uygun koşulların oluşturulmasına büyük önem verdiklerini açıklayan Boiko, Yabancı yatırımcıların, Ukraynalı iş adamlarıyla aynı haklara sahip olması ve herhangi bir problem yaşamamaları için devlet ciddi atılımlarda bulunuyor. Bunun sonucunu, Türk firmalarının son yıllarda Ukraynada petrol, kimya sanayisinden gıda sanayisine ve finans sektörlerine yaptığı ciddi yatırımlardan da görmekteyiz dedi.
     Boiko, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticarette demir-çelik ürünleri, kereste, kimyasal ürünler, iş makineleri ve tekstil ürünlerinin başı çektiğini ifade ederek, 1 Ağustostan itibaren yürürlüğe giren 30 günlük vize muafiyeti uygulamasının, iki ülke arasındaki ticareti dinamik olarak artıracağını vurguladı.
     Ekonomi Bakanlığı Ukrayna Ülke Masası Sorumlusu Arda Ocak ise Türkiye ve Ukrayna ekonomilerinin rekabetçi olmaktan çok tamamlayıcı bir yapıda olduklarını kaydetti.
     Coğrafi yakınlığının yanında, iyi eğitilmiş bir iş gücüne sahip olması ve zengin yeraltı kaynakları ile Ukraynanın önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Ocak, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari seyirde, Ukraynanın 2011 yılında ülkemize 4,8 milyar dolar ihracat yaptığı görülürken, bizim ihracatımız ise 1,7 milyar dolar seviyelerinde kalmış. Aleyhimize gerçekleşen 3 milyar dolarlık bir ticari dengesizlik söz konusu. Bu durumu rayına oturtabilmek için de Ukraynaya ihracat potansiyeli yüksek sektörler arasında, yaş meyve sebze, otomotiv yan sanayi, inşaat malzemeleri, deri mamulleri, makine ve ekipman, ambalaj, tekstil-hazır giyim, mobilya, ev tekstili, dayanıklı tüketim malları ve lojistik başta geliyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursada, Ukrayna pazarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER