Bursada Arıcılık ve Bal Ormanı Oluşturulması

Bursada Arıcılık ve Bal Ormanı Oluşturulması çalıştayı -OGM Odun Dışı Ürünler ve Hizmetler Daire Başkanı Şanal: -Türkiyede üretilen balın yüzde 85inin orman içi veya civarında üretilmesi, arıların biyoçeşitliliğe katkıları ve tozla


BURSA (A.A) - Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Odun Dışı Ürünler ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Türkiyede üretilen balın yüzde 85inin orman içi veya civarında üretilmesi, arıların biyoçeşitliliğe katkıları ve tozlaşmanın yüzde 75ini gerçekleştirmesi gibi sebepler göz önüne alındığında orman teşkilatının, arıcılığa uzak durmasının mümkün olmadığını söyledi.
     Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursada Arıcılık ve Bal Ormanı Oluşturulması konulu çalıştay, Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
     Arıcılıkla ilgili sivil toplum kuruluşları, öğretim üyeleri, Orman Genel Müdürlüğünün ilgili birim yöneticilerinin katıldığı çalıştayda Bursa bölgesi masaya yatırıldı.
     Şanal, çalıştayda, Türkiyenin, Çinden sonra dünyada en fazla arı kolonisi olan ikinci ülke olduğunu belirterek, kovan başına üretilen 16 kilogram bal bakımından ise 20 kilogram olan dünya ortalamasının çok gerisinde kalındığını bildirdi.
     Bu nedenle uygun çiçekli bitkilerin dikilmesiyle bal sezonunu uzatmayı hedeflediklerini dile getiren Şanal, Türkiyede üretilen balın yüzde 85inin orman içi veya civarında üretilmesi, arıların biyoçeşitliliğe katkıları ve tozlaşmanın yüzde 75ini gerçekleştirmesi gibi sebepler göz önüne alındığında orman teşkilatının, arıcılığa uzak durması mümkün değil diye konuştu.
     Gıda ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Serdar Kavasoğlu ise Bursa bölgesinde 65-70 bin arı kolonisi bulunduğunu belirterek, Bursa Orman Bölge Müdürlüğünün de destekleriyle 150 bin koloniye çıkılabileceğini bildirdi.
     Müdürlük olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Kavasoğlu, bal ormanı oluşturulurken iklim ve ulaşımın dikkate alınmasının önemini vurguladı.
     Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, ormanları korumak, iyileştirmek, işletmek, orman köylüsünü korumak ve kalkındırmak için çalıştıklarını belirterek, Bursa bölgesinde bal ormanı tesisini katılımcı ve bilimsel bir yaklaşımla gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.
     (ZAK-DOĞ)
<< Önceki Haber Bursada Arıcılık ve Bal Ormanı Oluşturulması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER