Bursa Tarım Kongresi

Bursa Tarım Kongresi -ZMO Genel Başkanı Dr. Tuncer: -2002-2011 döneminde, mısır, ayçiçeği, çeltik ve meyveler dışında bitkisel üretimde artış olmadı. Kırmızı mercimek ve tütünde de düşüş yaşandı -Ürün fiyatları yerinde sayar


BURSA (A.A) - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer, 2002-2011 döneminde, mısır, ayçiçeği, çeltik ve meyveler dışında bitkisel üretimde artış olmadığını, kırmızı mercimek ve tütünde ise düşüş yaşandığını belirterek, Ürün fiyatları yerinde sayarken, tarım alanlarının sürekli azaldığı bir ortamda, üretimin artması beklenemez dedi.
     Tuncer, Burtarım 2012 kapsamında Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen Bursa Tarım Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Bursanın, tarım ve sanayi alanında ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini, domates salçası, dondurulmuş gıda, meyve, sebze, meyve suyu, yaş meyve ve sebze üretiminde önemli bir merkez olduğunu söyledi.
     Türkiyenin 1980den bu yana uyguladığı tarım politikaları sonucu, ot ve samanı ithal etmek zorunda kaldığını ifade eden Tuncer, Son 10 yılda işlenen tarım alanı, 3,2 milyon hektar azalmıştır. Ürün fiyatları yerinde sayarken, tarım alanlarının sürekli azaldığı bir ortamda, üretimin artması beklenemez. 2002-2011 döneminde, mısır, ayçiçeği, çeltik ve meyveler dışında bitkisel üretimde artış olmadı. Kırmızı mercimek ve tütünde de düşüş yaşandı diye konuştu.
     Tuncer, iklim koşulları nedeniyle birçok üründe düşüş beklediklerini belirterek, hayvancılıkta yaşanan krizin ithalat politikalarıyla aşılmaya çalışıldığını, ancak ithalatın bir çözüm olmadığını dile getirdi.
     2011in ilk 6 aylık dönemindeki tarımsal büyüme oranının 6,8 olduğunu hatırlatan Tuncer, şöyle konuştu:
     Bu orana göre, tarımın bir küçülme sürecine girdiği görülmektedir. Tarım sektörünün içinde bulunduğu olumsuz koşulları iyi anlatan tablo, önümüzde bulunmaktadır. 2012, Ocak-Temmuz döneminde 2,9 milyar dolar tarımsal ihracata karşılık, 4,6 milyar dolar ithalat yapılmıştır. Yılın yarısında dış ticaret açığımız 1,6 milyara ulaşmıştır.
     Açılış törenine, Bursa Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, ZMO Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Filya da katıldı.
     Kongre, 29 Eylülde sona erecek.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Bursa Tarım Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER