Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması -AK Parti Malatya Milletvekili Çalık: -Büyükşehir olduktan sonra Malatya daha da büyüyecek, yalnızca bölgesinde değil, tüm ülkede adı anılır illerden olacak


MALATYA (A.A) - AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatyanın büyükşehir olduktan sonra daha da büyüyeceğini, yalnızca bölgesinde değil, tüm ülkede adı anılır illerden olacağını belirtti.
     Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Genel Kurulunda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının kabul edildiğini hatırlattı.
     Malatyanın büyükşehir yapılması için 14 milletvekiliyle verdikleri kanun teklifinin ana tasarıyla birleştirilmesinin ardından kanunlaştığını görmekten mutluluk duyduklarını belirten Çalık, yasanın yerel seçimlerle birlikte yürürlüğe girmesini takiben Malatyada pek çok değişim yaşanacağını ifade etti.
     Belediyecilik hizmetlerinin tek elden yürütülmesi, hizmeti planlamanın tek elden yapılmasının Malatya için büyük bir artı olacağını vurgulayan Çalık, belediyeye devlet tarafından ayrılan payın artmasıyla şehrin ekonomisinin yüzde 50 büyümesi ve işsizliğin daha da aşağı çekilmesinin mümkün olacağını kaydetti. Çalık, büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payının yüzde 6ya, ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2,5 genel bütçe payının da yüzde 4,5a çıkarılacağını belirtti.
     Kanunla, İl Özel İdaresinin kaldırılarak yerine Valiye bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi kurulacağını dile getiren Çalık, belde ve köylerin ise mahalleye dönüştürüleceğini hatırlatttı.
     Öznur Çalık, Malatyada merkez ilçeye bağlı bulunan köy ve beldelerin mesafe ve sınırdaşlık kriterlerine göre hangi ilçeye bağlanacaklarına karar verileceğini ve Yeşilyurt ile Battalgazinin iki büyük metropol ilçe olarak hizmet vermeye devam edeceğini kaydetti.
     Birim sayısında meydana gelecek azalmayla büyük bir verimlilik ve tasarruf sağlanacağını belirten Çalık, ildeki orman köylerinin, mahalleye dönüştüklerinde de orman ve mera haklarının korunacağını aktardı.
     Mahalleye dönüşen köylerde tüm yapıların ruhsatlandırılacağını ve buralarda her türlü vergi, harç ve katılım payının 5 yıl süreyle alınmayacağını da hatırlatan Çalık, şu değerlendirmelerde bulundu:
     Malatyamız, bölgesinin sınai ve ekonomik bakımdan en gelişmiş ili, Türkiyenin en gelişmiş 13. sağlık altyapısına sahip kenti. Kayısının başkenti oluşuyla hem bir tarım hem ihracat şehri. Turizm açısından da çok büyük bir potansiyelimiz var. Büyükşehir olduktan sonra Malatya bu alanlarda daha da büyüyecek, yalnızca bölgesinde değil, tüm ülkede adı anılır illerden olacak. Malatyanın böyle bir büyüme kaydetmesi, Malatyalıların daha iyi hizmet almaları, daha yüksek yaşam standartlarına sahip olmaları demektir. Ben şimdiden kanunun tüm hemşehrilerime ve memleketimize hayırlar getirmesini diliyorum. Emeği geçen tüm Milletvekillerimize, İçişleri Komisyonu Başkanımız ve üyelerine, Bakanlarımıza ve Sayın Başbakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Malatya, Ak Partiyi ve Recep Tayyip Erdoğanı unutmayacaktır.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER