Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması -Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz: Büyükşehir Belediyeleri eski belediyelere göre daha güçlü olacak. Çünkü hem kurumsal yapısı hem de gelirleri artıyor (Fotoğraflı-Görünt


MANİSA (A.A) - Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Büyükşehir Belediyeleri eski belediyelere göre daha güçlü olacak. Çünkü hem kurumsal yapısı hem de gelirleri artıyor dedi.
     TBMM Genel Kurulunda yasalaşan Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı hakkında gazetecilerin sorularını cevaplayan Vali Daşöz, içerisinde Manisanın da bulunduğu 13 ilin yasa ile büyükşehir statüsüne kavuştuğunu söyledi.
     Yasanın Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe gireceğini hatırlatan Vali Daşöz, yasanın Manisayı yakından etkilediğini, yasanın öngördüğü yeni düzenlemelerin olduğunu, ilin tamamında etkili bir büyükşehir belediyesinin kurulacağını ifade etti.
     İlçe belediyelerinin tüm belde ve köyleri kapsayacak şekilde yeniden düzenleneceğini dile getiren Vali Daşöz, merkezde Yunus Emre ve Şehzadeler adıyla 2 yeni ilçenin kurulacağını ifade etti.
     Vali Daşöz, şöyle konuştu:
     Yasaya bağlı olarak ilimizdeki mevcut 68 adet belde belediyesi kalkıyor. Bağlı oldukları ilçe belediyesinin mahallesi haline geliyor. Yaklaşık 800 adet köyümüz vardı, onlarda kalkıyor ve bağlı oldukları ilçe belediyesini mahallesi olarak bağlanacaklar. Ayrıca il özel idareleri kalkıyor. Bunlar kalkıyor derken, ilk mahalli idareler seçimine kadar varlıklarını sürdürecekler. Yerel seçimler buranın yeni statüsüne göre yapılacak. İl Özel İdarelerinin yaptığı görevinin bir kısmı yerel yönetimler tarafından bir kısmı da burada valiliğe bağlı olarak Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı kuruluyor. Buradan, diğer bir kısmı da bakanlık kanalıyla il müdürlükleri tarafından yapılacak. Burada özel idarenin yaptığı yol ve su gibi işler yerel hizmet anlamında belediyeler tarafından yapılacak. Zaten Manisada Büyükşehir Belediyesine bağlı Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü kurulacak. Aynı İzmirdeki İZSU Genel Müdürlüğü gibi.
    
     -Süper Vali tartışmaları-
    
     Gazetecilerin Valilerin yetkileri arttırılıyor, süper valiler geliyor şeklindeki tartışmaları sorması üzerine Vali Daşöz, Bu tür yaklaşımların kanun tasarısını belki iyi değerlendirilememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Burada belki herkesin daha fonksiyonel olması gibi hedef güdülmüş olabilir. Büyükşehir belediyeleri eski belediyelere göre daha güçlü olacak. Çünkü hem kurumsal yapısı hem de gelirleri artıyor. Birçok yeni gelir kalemleri onlara bağlanıyor dedi.
     Yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulunan Daşöz, Manisanın büyükşehir olmasıyla daha çok tanınacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Turgay Duyar
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER