Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Kocaelide tanıtıldı

Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Kocaelide tanıtıldı -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Türel: -Uygulamaya geçirdiğimiz yeni Büyükşehir Yasası, dünyadaki birçok ülkeye örnek teşkil edecek, birçok ülke bu yasa tasarısını kendisine mode


KOCAELİ (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Uygulamaya geçirdiğimiz yeni Büyükşehir Yasası, dünyadaki birçok ülkeye örnek teşkil edecek, birçok ülke bu yasa tasarısını kendisine model olarak seçecektir dedi.
     Kocaelide bir otelde düzenlenen, bazı illerin milletvekilleri, Büyükşehir Belediye başkanları, il, ilçe, belde belediye başkanları ile İl Genel Meclisi üyelerinin katıldığı Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tanıtım toplantısında konuşan Türel, AK Partinin 2002 yılında iktidara gelmesinin ardından birçok reforma imza attığını belirterek, reformist bir iktidar olma kıvancını her vesileyle yaşadıklarını söyledi.
     Türkiyede yerel yönetimlerle ilgili yasaların AK Parti iktidara gelinceye kadar 1930lu yıllardan kalma olduğuna dikkati çeken Türel, her vesileyle muasır medeniyet çizgisinin hedef seçildiği ifade edilirken, dünyanın gelişmiş ülkelerinin gerek demokratikleşme gerekse bireysel haklar açısından ortaya koyduğu çağdaş belediyecilik normlarından çok uzak bir yapı içinde hizmet edilmeye çalışıldığını savundu.
     Türkiyenin Avrupa Konseyinde yerel yönetim özerklik şartına 1988 yılında imza koyduğunu, 1989da yürürlüğe giren tasarının 1993te TBMM tarafından kabul edilerek bir safha daha öteye taşındığını hatırlatan Türel, O günden 2003e kadar imzaladığımız, ilke olarak yerel yönetim özerklik şartı için Avrupa Konseyinde en ufak bir adım dahi atılamadı. 2004 senesinde AK Partinin reform çalışmalarında en önemli adımlarından birisi, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu kabul edilerek, Avrupaya da örnek teşkil edilecek bir adım atılmış oldu şeklinde konuştu.
    
     -Hep birileri çıkıp karşıt söylemlerle halkın aklını karıştırmaya çalıştı-
    
     Türel, AK Partinin reformlardan vazgeçmediğini anlatarak, yerel yönetimlere yönelik adımların 2006 yılında kalkınma ajansları, 2008 yılında belde belediyelerine yönelik başka bir düzenleme ile sürdürdüğünü, Kocaeli ve İstanbul örneğinde olduğu gibi, Büyükşehir Belediyelerinin mevcut sınırlarının mülki sınırlarına genişletilmesini içeren yasa ile önemli bir hamle yapıldığını vurguladı.
     AK Parti, ne zaman bir reform gerçekleştirse hep birileri çıkıp karşıt söylemlerle halkın aklını karıştırmaya çalıştı diyen Türel, şöyle devam eti:
     Hatta bu karşıt söylemleri maalesef yalan beyanlarla beslemek suretiyle çok daha ciddi bir kaos ortamı yaratılmaya çalışıldı. Zaman, her şeyin ilacıdır, zaman içinde Türkiyede zihin bulanıklığı yaratmak isteyenler, hep hüsranla karşılaştı ve beklentilerine cevap bulamadı. Ne yaptığımızı iyi biliyoruz. Yerel yönetimlerde önemli bir başarının üzerine inşa edilmiş siyasi partinin bu konudaki tecrübeleri diğer partilerden çok daha fazladır.
     İstanbulda bir yerel yönetim mucizesi yaratmış sayın Başbakanımızın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığındaki tecrübelerini iktidara da taşıyarak tüm Türkiyeye örnek bir hale dönüştürmesi, belki bazılarına gıpta ile bizi izletmiş, kıskandırmış olabilir.
     Türkiyede birçok kez tartışılan yeni Büyükşehir Belediye Yasası, aslında 2004 yılından beri Kocaeli ve İstanbulda uygulanıyor diyen Türel, Amerikayı yeniden keşfetmediklerini, söz konusu modelin Kocaeli ve İstanbulda çok büyük bir başarıyla uygulandığını vurguladı.
     Kocaeli ve İstanbulda yapılan çalışmaları Türkiye nüfusunun yüzde 75ine, yüzölçümünün yüzde 50sine sahip 27 Büyükşehirde uygulamaya koyarak, başarı hamlesinin çemberini büyüttüklerine işaret eden Türel, Kocaelinin bu başarılı süreci güzel bir örnek teşkil edecektir. O zaman da belediyelerin kapatılmasından muzdarip bir çok arkadaşımız vardı. Bu dertler, sıkıntılarla boğuşan arkadaşlarımızın 8 senelik süreçte Kocaelide ne durumda olduğunu görüyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Testi kırılmadan yola devam etmek...-
    
     Büyükşehir Belediye Kanununun çıkarılış amacının daha verimli, daha etkin, daha hızlı hizmet anlayışını uygulamaya geçirebilmek olduğuna dikkati çeken Türel, kanun kapsamında bin 22 beldenin ve köyün mahalle statüsüne geçirilmesinin ve nüfusu 2 binin altına düşen 559 belediyenin kapatılmasının söz konusu olduğunu bildirdi.
     Türel, söz konusu durumun parti içinden dahi zaman zaman şikayetlere yol açtığını ancak hükümetin amacının milletin hizmetini aksatacak çalışma olmadığını, tam tersine hedefin millete daha iyi hizmet etmek olduğunu kaydetti.
     Türel, kanunla ilgili tartışmaların yoğun olduğu bir süreçte İtalyada Monti Hükümetinin 86 il sayısını 51e düşürdüğüne, nüfusu 350 binden az olan ilçelerin tamamını feshettiğine değinerek, İtalya, bunu niye yaptı- Çünkü İtalya ekonomisi batmak üzere, iflas etmek üzere olan, hatta ve hatta belki de iflas etmiş olan bir ekonomi. Zorunlu tedbirler alarak bu uygulamaları hayata geçirmek durumunda kaldı. Biz burada testi kırılmadan yola devam etmek gibi bir prensibi hayata geçiriyoruz şeklinde konuştu.
     Türel, şöyle konuştu:
     Türkiyenin kalkınmasını, dünya milletleri sahnesinde saygın bir rol almasını istiyorsak, bu tür reformları yapmak, devam ettirmek zorundayız. Hatta ulaşım imkanları geliştikçe, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri güçlendikçe gelecekte benzer reformlar kaçınılmaz hale gelecektir. Hiçbir şekilde dünyadan geri kalamayız, hatta dünyaya örnek olmak durumundayız. Uygulamaya geçirdiğimiz yeni Büyükşehir Yasası, dünyadaki birçok ülkeye örnek teşkil edecek, birçok ülke bu yasa tasarısını kendisine model olarak seçecektir.
     Geçmişteki hükümetler gibi seçim öncesinde halka şirin gözükmek için her yerde belediye açmıyor, memura, işçiye, çiftçiye zamlar yapmıyoruz. Böyle yaparsak en fazla bir seçim kazanırız ama ülkenin geleceğini karartırız.
     Türkiyede 10 yıldır hem ekonomide hem de siyasette büyük bir istikrar yaşanıyorsa, bu alınan tedbirlerin açık bir sonucudur diyen Türel, AK Partinin hizmet partisi olduğunu, millete efendilik etmeye değil, hizmetkarlık yapmaya geldiklerini sözlerine ekledi.
     Türelin konuşmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İl Sınırında Büyükşehir Deneyimi konulu sunum yaptı.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Kocaelide tanıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER